Farinata, Faina, Torta Di Ceci, Socca
articol scris de wineandknives blog wineandknives.blogspot.com
sunt numele aceluiasi fel de mancare pe care l-am descoperit la genoa. se mananca ca aperitiv sau in loc de foccacia (ceci inseamna naut in italiana).
faina genoveza este un fel de lipie/clatita din apa, faina de naut si ulei de maline si probabil ca a venit de pe coasta de nord a africii, impreuna cu populatia araba care traieste in genoa.
se face asa: amesteca 250gr de faina de naut(plafar, magazine naturiste) cu 500ml de apa, o lingurita de sare si 4-5 linguri de ulei de masline extravirgin. lasa macar o jumatate de ora sa se umfle bine faina. la final trebuie sa aibe comsistenta compozitiei de clatite.
unge o tava cu ulei, toarna compozitia si da la cuptorul incins 15-20 de minute. se poate face si in tigaie pe argaz dar e mai dificil de intors.
merge foarte bine cu pomodori secchi, si un putina tahina(pasta de susan). am avut alaturi un greco bianco bine racit din ciro, italia. buon appetito.