Experiente Culinare In Grecia Nordica: Thessaloniki (2)
articol scris de wineandknives blog wineandknives.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
orasul e asezat pe o colina care se scurge lin in mare. aflat la confluenta influenetelor balcanice cu cele turcesti, thessaloniki, si-a pastrat bucataria traditionala greceasca dar a imprumutat cate putin de peste tot.
ca sa vizitezi partea turistica a orasului: centrul, faleza, siturile arheologice si manastirile n-ai nevoi de masina. si daca iei stradutele la pas o sa descoperi locuri si magazine minunate unde poti sa pierzi notiunea timpului cascand gura. asa am descoperit una dintre cele mai bine aprovizionate delicaterii,
pe care tare mult mi-as dori sa o am si in bucuresti.
merita sa pierzi o ora dimineata sa treci prin aglomerata si colorata piata modiano
unde vanzatorii guralivi vand orataniile marii la preturi bune,
iar macelarii iti taie cu dexteritate uimitoare portii de porc, vita, pui sau miel (din abundenta, ca de, era pastele) cu niste satare lungi pe taietoare din butuci de lemn marcate de timp
au atatea tipuri de masline incat cred ca mi-ar trebui un curs numai despre asta :)
iar daca-ti face placere, poti sa mananci chiar acolo in piata, pe ganguri adiacente
painea proaspata numai buna de uns cu niste tzatziki excelent execuatat (evident) ma face sa ma-ntreb oare de ce noi avem o paine atat de proasta?
la categoria descoperiri am bifat hummus de fava servit ingenios cu ceapa, capere si lamaie. iar icrele cu muuuult mai multa lamaie decat le-as fi pus eu s-au dovedit superbune.
pestele si fructele de mare proaspate sunt incredibil de gustoase
iar coastele de miel stropite cu lamaie sunt ilegal de gustoase
orele de masa insa m-au bulversat complet. la ora 13.00 toate restaurantele sunt goale si de-abia pe la 14.00 apar primii clienti astfel incat pranzul se prelungeste lejer inspre ora 16.00. normal ca in aceste conditii, cina nu incepe decat tarziu, dupa ora 22.00. treaba asta si faptul ca m-am simtit inselat aproape la fiecare masa mi s-au parut cele mai urate obiceiuri grecesti :)
seara sunt populare localurile unde se servesc gustari, salate si souvlaki.
am incercat inca odata sa ma imprietensc cu retsina dar n-am reusit sa inteleg aceasta specialitate de vin greceasca, pe care mi-am promis ca voi incerca sa o evit din rasputeri :))
iar daca te intalnesti cu mecanismul asta ingenios pe strada, intra repede in carciuma si cere o porti de miel si o cana de vin rosu ;)