Experienta Thailandeza
articol scris de kikomica blog sufletpentruhrana.blogspot.com
Am plecat pusa pe treaba, crezand ca in doua zile maxim o sa reusesc sa descopar toate smecheriile de plante, legume, fructe, mirodenii si ca o sa reusesc eu cu talentul meu pentru improvizatie sa gatesc in stil thailandez. Bine zis "in stil thailandez", pentru ca in doua zile m-am convins de un singur lucru - orice am incerca noi aici, este pur si simplu imitatie.
Totul e mult mai simplu decat mi-am inchipuit, dar este altfel si daca nu ai toate ingredientele, nu poti decat sa speri ca prietenii carora le-ai organizat o seara thailandeza se pricep mai putin decat tine si nu vor calca niciodata pe taramurile indepartate, astfel incat sa-si dea seama de bufoneria pusa de tine in scena.
Simplu incepe de la instrumentele pe care le folosesc. Cuptoarele in bucatariile lor sunt mult mai rare decat masinile de spalat vase in Romania. Le este de ajuns plita pe gaz - cu un ochi sau doua, in functie de cat de mare este familia. Gazul poate fi furnizat foarte bine de la butelie si nu va inchipuiti ca asta se traduce intr-o flacara mica si amarata. Plitele alea sunt excelent facute si flacara incinge orice in 30 de secunde.
Orice folosesc ei pe post de recipient pentru gatit. Cel mai des wok-ul, care nu seamana deloc cu imensul si greoiul pus la vanzare in magazinul IKEA. Toate oalele, inclusiv wok-ul nelipsit, sunt fabricate dintr-un material foarte subtire si usor. Subtire ca sa se incinga repede, usor ca sa nu iti rupa mana cand incerci sa calesti cantitati maricele de ingrediente (sunt mari in cele mai multe cazuri, pentru ca familiile sunt numeroase -- societatea lor nu impune sentimente de rusine vizavi de traiul in comun al mai multor generatii, asa ca poti vedea la masa de pranz bunicii de 80 de ani si nepotii de 4).
Simpla e si operatiunea in sine. Apa pentru cafea incepe sa fiarba in 40 de secunde, legumelele, orezul sau noodlesii se calesc 1 minut, 2 maxim. Prawnsii i-am lasat in wok, cu o bucatica mica de unt, vreo 4 minute si au fost gata.
Mancarea tailandezilor e de doua feluri: iute sau dulce. Orice ai alege, dupa doua saptamani ti se ia si tanjesti la un hamburger sau un gratar de porc ca si cum nu ai mai fi gustat de cel putin un an. Diferentele de gust sau arome intre felurile din cele doua categorii sunt foarte mici, ceea ce ajuta mult la situatia descrisa anterior.
Daca esti pasionat cat de cat de gatit, ai mari sanse sa te pierzi prin piete. Tarabele sunt pline cu zeci de feluri de mirodenii, ierburi, legume, fructe. E greu sa afli din prima care ce este, daca chiar vrei sa inveti ceva despre arta lor culinara trebuie fie sa te documentezi serios pe internet inainte, fie sa platesti un curs de gatit pentru ca oricat de amabile ar fi doamnele si de dispuse sa iti vanda orice ieftin si bun, engleza lor limiteaza la minimum schimbul de informatii utile.
Altfel, nucile de cocos stau sa-ti pice in cap si bananele pot fi culese de pe marginea drumului la fel de usor precum corcodusele primavara in satele romanesti. E verde si e colorat totul, inclusiv viata. Mai mult decat ma asteptam.