Estonian Kringel
Sursa Estonian kringel
articol scris de Criss75 blog criss75-despremine.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Un desert foarte aromat si parfumat, usor crocant pe margini dar pufos in interior, perfect pentru iubitorii de scortisoara. Reteta a aparut mai intai pe blogul Anei Maria Ciolacu dar mai apoi febra estoniana :D a cuprins intreaga blogosfera culinara. Reteta e foarte simpla si destul de rapida.
Ingrediente:
-300 g faina
-15 g drojdie
-30 g unt
-2 lingurite zahar
-120 ml lapte
-1 plic zahar vanilat
-1 galbenus de ou
Umplutura:
-50 g unt
-6 lingurite zahar tos
-1 lingurita pudra de scortisoara
In laptele caldut punem zaharul, vanilia, drojdia si untul si lasam pana incepe sa faca o usoara spuma deasupra. Intr-un bol punem faina, galbenusul de ou si turnam amestecul de laptu cu unt si drojdie si framantam un aluat destul de tare si nelipicios pe care il lasam o ora sa dospeasca.
Dupa o ora isi va dubla volumul si va deveni pufos si aerat.
Intindem aluatul intr-o foaie dreptunghiulara si o ungem cu umplutura (din care pastram o lingurita pentru uns deasupra).
Rulam, apoi taiem ruloul in doua
si impletim
apoi unim capetele dand forma unei coronite (voi puteti sa faceti o coronita mai frumoasa :) )
ungem deasupra cu restul de umplutura, apoi coacem in cuptorul preincalzit 25-30 minute, timp in care toata casa se va umple de parfum de scortisoara.
Lasam sa se racoreasca si....rupem fara mila coronita pufoasa si parfumata. :)