Estonian Kringel
Sursa Estonian Kringel
articol scris de JustLoveCookin blog ana-maria-ciolacu.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Vi se intampla si voua ca Duminicile sa va doriti doar comfort food? Mie mi se intampla mereu. *__* Aveam pe lista de asteptare acest Kringel estonian de ceva vreme, si astazi in sfarsit i-a venit randul. Se face rapid si usor, si e de mare efect. Nu mai e nevoie sa va mai spun cat e de bun… Marginile sunt crocante, dulci, cu aroma de scortisoara, iar miezul super pufos. Puteti dubla cantitatile si face doua, sau unul mai mare, fiindca va asigur ca se va termina in no time. So?
Ingrediente:
120 ml lapte caldut
1 lingurita zahar sau miere
1 galbenus
30 g unt
un praf de sare
15 g drojdie
300 g faina
Pentru uns:
50 g unt
3-4 linguri zahar
1-2 lingurite scortisoara
Mod de preparare:
In vasul in care vom framanta dizolvam drojdia si zaharul (sau mierea) in laptele caldut (NICIODATA fierbinte)si lasam cateva minute pana se formeaza spuma deasupra si se umfla. Adaugam 25 g unt topit si racit si 1 galbenus, dupa care amestecam, punem faina cernuta impreuna cu sarea si framantam cam 10 minute. Am ales sa framant la mana, pentru ca-mi era dor, si-apoi e un aluat destul de dur, dar asa trebuie sa fie, dupa dospire devine super maleabil. Acoperim vasul si lasam la dospit timp de 1-2 ore, la loc caldut si ferit de curenti de aer. Eu pun mereu aluatul in cuptorul incalzit la 30°C. Daca nu aveti incredere in temperatura cuptorului, incalziti, apoi stingeti, si puneti vasul cu aluatul in cuptorul stins dar caldut. Daca e cald afara sau daca il puneti ca mine in cuptor, se va dubla in volum mult mai repede. Eu l-am lasat 1 ora.
Preincalzim cuptorul la 200°C. Amestecam 50 g unt moale cu 3-4 linguri de zahar si scortisoara, pana se omogenizeaza.
Mai framantam vreo 5 secunde aluatul dospit, pentru a-i scoate aerul, pudram blatul de lucru cu faina si intindem o foaie cat mai dreptunghiulara posibil de cca 1 cm grosime. Ungem foaia cu 3/4 din amestecul de unt/zahar/scortisoara, lasand putin pentru uns deasupra, la final. Scortisoara o puteti pune dupa gust. Eu am pus 1 lingurita si ceva, dar data viitoare voi pune mai multa, ca mai era loc. *__*
Rulam foaia, apoi cu un cutit ascutit taiem ruloul pe lung in doua, lasand cativa cm la un capat, pentru a ne usura urmatoarea etapa. Acum sucim aluatul, in spirala, incercand sa lasam in exterior partea taiata, fiindca asta e tot efectul. Unim capetele si punem coroana formata intr-o tava tapetata cu hartie de copt, si dam minunea in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 20-25 minute.
Daca aveti un cuptor prea puternic, in ultimele 5-10 minute puteti micsora temperatura la 180°C. Scoatem si servim cu zahar pudra sau cu o glazura de apa sau zeama de lamaie cu zahar pudra.
Sau pur si simplu asa, fiindca e minunat.
Enjoy !!