Escalop Cu Masline
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Da, stiu, pseudoescalop era un titlu mai corect, ca am inlocuit vitelul cu porc si vinul cu bere. Dar e alegerea mea, da? Arata a escaloape? Arata. Termenul a fost extins, dar inca nu a ajuns la DEX asa ca mucles.
Ai mei sunt iubitori de sos, asa ca am inecat piureul (pireul?) in sos, cui nu ii place, nu e invitat. Mancarea e usoara, carnea a fost slaba, chiar e buna si rece. Cat despre poze, au caracter informativ
Retetele clasice prevad vitel (sau peste) si vin. Eu va dau reteta mea care contine: cotlete de porc (condimentate cu sare si piper), ceapa, lamaie, masline, bere, amidon, pasta de tomate.
Cotletele se trag scurt in tigaie in putin ulei, cat sa li se inchida porii.
Se pun separat (eu le pusei in cratita vajnica si batraneasca de fonta) si in ce mai e pe acolo se pune ceapa, lamaia fara samburi si coaja si, bonus, nitel ardei iute. Se agita nitel la foc iute, se stinge cu bere, apoi se pune pasta de tomate (rosii tocate, suc, dupa caz).
Se toarna totul peste cotlete (na ca uitai, se pune si nitel amidon, nu e musai), se arunca in nebunia asta si maslinele (da, stiu teoriile, revin si la ele) si se da totul la cuptor.
Mie mi s-a parut ca merge cu piure, pe pariu ca merge si cu niste paste. Casi cica piure, ca s-a lins pana in urechi (i-am dat si ei nitel piure cu sos, dupa ce am mancat noi).
Amu ca scapai mult sos (sososi, sosieri, iubitori de sos, cum se zice?) peste guguloaiele de piure, asta e, dar sa nu ratam si reality show, portia mea, da? Maslinele sunt de cotegoria medie spre mica, asa ca va puteti imagina cat e de mare portia. Le lasai lor feliile babane.
Portia potaii nu o pozai ca a imprastiat in juruc castronului tot. A curatat la fata locului, e drept.
Deci mega-portia mea (nu imi place patrunjelul, mi-a scapat in castronel, castronelul e acelasi de acum un an, deci inca nu am fost in Austria).
Inainte de final sa va spun ca stiu teoriile conform carora se pune la final sucul de rosii, lamaia, maslinele. Daca mancarea zace indelung la foc mic, mie mi se pare mai misto asa, zloucuc, cum naiba se zice. Puteti alege variantele dorite, de carne, pus totul pe rand, eventual adaugat nitel usturoi sau ceva buruieni in plus. Mie imi placu asa, mai simpla, parerea noastra e ca e super.
In rest: rororo. (ps: da, muraciuni pe langa, paini, mamaligi, ce vreti, eu nu as devia-o de la comportamentul de carne buna cu sos mult).