contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Electrolux Duce Passion4cooking La Nivel National-sarmalute In Cuib-

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Am primit o invitatie de la Electrolux,de a participa la un concurs ce face parte din proiectul lor Electrolux duce Passion4Cooking la nivel national .Retete traditionale romanesti,de data asta din Moldova si Bucovina.Desi sunt ardeleanca,am decis sa particip cu reteta asta de sarmalute in cuib,ce le-am mancat acum multi ani,intr-o delegatie fiind,la Dorohoi.Am facut fiecare portie in vase independente,de lut.Dar cuiburile pot fi gatite si impreuna intr-un vas mai mare,dar avand grija sa fie bine infasurate pentru a putea fi servite frumos fiecare cuib independent.
INGREDIENTE :
-500 g carne tocata (amestec am folosit eu,jumatate vaca,jumatate porc)
-1/2 ceasca de orez
-1 ceapa mare tocata
-2 catei de usturoi
-2 legaturi marar tocat
-1 lg (lingurita) seminte de coriandru zdrobite
-250 g afumatura,(eu am folosit bacon crud uscat)
-1 l de supa de vaca (facuta dintr-un cub)
-sare,piper
-foi de dafin,cimbru
-pasta de tomate
-1 sticla de vin alb de Cotnari
MOD DE PREPARARE :
-carnea tocata se framanta cu ceapa tocata,usturoil zdrobit,orezul,mararul si mirodeniile (sare,piper,coriandru) su acopera vasul cu folie si se da la rece pentru 4-5 ore.

-se infasoara sarmalutele,la fel ca orice sarmale,doar ca domeniunea lor este mult mai mica,cam de dimensiunea falangei degetului mare.
-se unge vasul in care le vom gati cu ulei,punem varza tocata pe fundul lui ,apoi il tapetam cu o foaie mare de varza,punem afumatura,apoi asezam sarmalutele.Deasupra punem iar afumatura si invelim cuibul.Le-am pozat alaturi de o bricheta ca sa va dati seama cat sunt de mari.
-inchidem cuibul de sarmale,punem pasta de tomate,vinul,cimbrul si o foaie de dafin in fiecare vas si le dam la cuptor,la foc mediu,aprox o ora si jumatate.Acum depinde si cat de mare este vasul cu sarmalutele.Pe masura ce lichidul e absorbit de orez,adaugam supa.
Daca nu le facem in vase independente,ci intr-un vas mai mare,infasuram sarmalutele mici intr-o frunza mai mare,tot dupa tehnica infasurarile sarmalei,avand grija sa putem scoate fiecare cuib fara sa-l zdrelim,cand va fi gata.
-servim cu smantana , alaturi de mamaliguta si ardei iute