Eclere
articol scris de corneliachita blog chitacornelia.blogspot.com
Ca si tortul de ciocolata eclerurile au fost facute la sarbatorile de iarna dar...asta e...daca au ramas nepostate...
Ce bune au fost!!!
INGREDIENTE:
(aprox. 70 bucati)
COJI
550 ml apa
150 ml ulei
350 gr faina
10 oua
1 fiola esenta de vanilie
un praf de sare
CREMA DE VANILIE
1,400 ml lapte
350 gr zahar
17 linguri faina
4-5 oua
250 gr margarina
esenta de vanilie
GLAZURA NEAGRA
2 ciocolate Primola 55 % cacao
200 ml frisca lichida
50 gr margarina
GLAZURA ALBA
1 ciocolata alba Primola
50 ml frisca lichida
PREPARARE:
COJI
Apa, uleiul si sarea se pun la fiert. Cand da in clocot se adauga toata faina deodata si se amesteca energic cu un tel sau o lingura de lemn pana ce aluatul se omogenizeaza si se desprinde de vas. Se stinge focul, se lasa aluatul sa se raceasca putin dupa care se adauga pe rand ouale amestecand bine dupa fiecare, apoi esenta de vanilie. Consistenta aluatului trebuie sa fie moale. Se aseaza hartia de copt in tava. Cu ajutorul unui pos se formeaza din aluat bastonase de cca 7-8 cm care se pun in tava la distanta unul de celalalt pentru ca vor creste foarte mult la copt. Se coc in cuptorul incins aproximativ 30 de minute (in functie de cuptor), iar in primele 20 de minute sub nicio forma nu se deschide usa cuptorului. Dupa ce se scot din cuptor cojile nu se pun unele peste altele ca se vor lasa.
Aici sunt dupa ce s-au racit...CREMA DE VANILIE
Se amesteca bine zaharul, faina si ouale cu putin lapte caldut (cca 300-400 ml) pana se omogenizeaza, apoi se toarna restul de lapte si se pune pe foc pana se obtine o crema mai groasa precum budinca. Se lasa apoi sa se raceasca putin dupa care se incorporeaza margarina taiata bucatele si la sfarsit esenta de vanilie.
GLAZURA NEAGRA
Frisca lichida, margarina si ciocolata rupta bucati se pun intr-o craticioara pe foc pe baie de abur si se tin pana la punctul de fierbere amestecand continuu pana se topeste toata ciocolata.
GLAZURA ALBA
Se procedeaza la fel ca si glazura neagra fara a adauga margarina.
Cand se racesc cojile se taie in doua pe lungime dar nu de tot si se umplu cu crema de vanilie apoi se glazureaza.
Am glazurat o parte cu ciocolata neagra si o parte cu ciocolata alba. Baietilor le-au placut mai mult cele cu glazura alba.
POFTA BUNA!