Ecler Cu Crema De Vanilie Si Frisca
articol scris de TeoBucatar blog teobucatar.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Si ca sa fie week-end-ul complet, dupa gratare, saramuri si alte cele ale gurii am incheiat duminica seara cu un dulce obisnuit dar mereu "la moda". Mai precis, am facut o portie de ecler, o reteta obisnuita cu crema de vanilie si muuulta frisca pentru ca ...ne place! Singura noutate este prezentarea acestora pe care doream de mult timp s-o incerc dupa ce am vazut-o la o cofetarie din oras.
Ingrediente:
Pentru 6 portii( sau 4 mai sanatoase)
Aluat
-250 ml apa,
-100 g unt,
-o lingurita zahar,
-un praf de sare,
-125 g faina,
-patru oua de marime medie,
Crema de vanilie
-3 galbenusuri,
-120 g zahar,
-o lingura amidon,
-75 ml lapte,
-50 g unt,
-2 plicuri zahar vanilat,
-2 linguri esenta de vanilie,
Frisca
-200ml frisca lichida,
-2 linguri de zahar pudra,
Preparare:
Se pune apa la fiert intr-un vas cu sarea, zaharul si untul. Cand a dat in clocot se stinge focul, se adauga toata faina si se amesteca energic cu un tel. Se lasa sa se racoreasca putin(sa fie calduta) si se adauga ouale, unul cate unul. Nu se adauga urmatorul pana ce nu s-a incorporat foarte bine cel dinainte. Pe hartie de copt sau tava unsa se spriteaza bastonase cu lungimea de 5-6 cm si inaltimea de cca 1,5 cm. Se coc la foc iute 10 min si inca 15 min la foc redus pana ce cojile sunt bine rumenite. Din ultimele lingurite de aluat, cu forma cea mai subtire a spritului se toarna bastonase arcuite care vor deveni gaturile lebedelor. Deoarece sunt subtiri si se coc repede trebuiesc puse separat in tava.
Pentru crema se freaca galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat pana ce acesta se topeste, se incorporeaza amidonul, se dilueaza cu cei 75 ml lapte fierbinte si se fierbe pe baie de abur pana se ingroasa.
Revenim la cojile care s-au racit intre timp si le pregatim astfel: taiem fiecare coaja pe jumatate asa incat sa obtinem un capacel care la randul sau il vom taia in doua jumatati care vor deveni aripile lebedelor.
Apoi trecem la montat. Punem un strat de crema, un strat de frisca cu ajutorul spritului, asezam aripile si gaturile si totul este gata. Nemaiavand timp de alte decoruri am pudrat putin cu zahar aripile lebedelor.
Reteta este cea clasica dar efectul este dublu datorita prezentarii finale.Spor la treaba!