Éclairs With Vanilla Cream / Eclere Cu Crema De Vanilie
articol scris de elenapaduretu blog eileen-cuisine.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
I am simply in love with these eclairs, even if time consuming and messing with my nerves when they got stuck to the lining paper. But I coupled them and everything went just OK in the end.
Imi plac eclerele atat de mult, chiar daca sunt time consuming si m-au facut cu nervii cand mi s-au lipit de tava, dar nah, le-am cuplat intre ele si totul a iesit bine pana la urma. Aveam niste fructe de padure atat de frumoase, voiam sa fac o tarta cu aluatul cumparat, dar mai facusem asa ceva saptamana asta si nu imi place sa ma repet. Sotul meu spunea ceva de eclere si am pornit la treaba. Si-asa afara ploua cu galeata, nu aveam cum sa iesim din casa si a trebuit sa ne delectam cu ceva care sa ia depresia:) misiune indeplinita! Inca nu le-am gustat, dar sotul meu a devorat 2 eclere gigante si mi-a spus ca sunt cele mai bune pe care le-a mancat pana acum. Nu stiu daca e linguseala masculina, dar m-a gadilat asa putin, recunosc;)) Reteta apartine lui Raymond Blanc din cartea Kitchen Secrets. Update dupa un minut: am gustat acum si sunt divine! Mi-e ciuda ca nu am facut mai multe. Data viitoare;)
Ingrediente (10 buc:)
Coca:
65ml apa rece
65ml lapte
55g unt nesarat la temperatura camerei
O lingurita zahar pudra
Un praf de sare fina de mare
100g faina
4 oua medii batute
Crema de vanilie:
250ml lapte
O jumatate lingurita de esenta de vanilie
3 galbenusuri medii
35g zahar pudra
15g faina
10g cornflour (daca nu aveti, inlocuiti cu 20g faina)
Sosul de ciocolata:
50g ciocolata neagra
O lingura unt
6 linguri apa
80g zahar pudra
Frisca
Fructe de padure
Mod de pregatire:
Incingeti cuptorul la 180grade. Puneti apa, laptele, untul, zaharul si sarea intr-o craticioara si aduceti la fierbere la foc mare. De obicei se foloseste doar apa in aluatul de ecler, dar putin lapte ii va da o textura mai fina. Doar apa o va face mai crocanta.
Luati de pe foc si imediat adaugati faina si amestecati rapid cu o lingura de lemn pana se incorporeaza totul. Puneti pe foc si mai lasati un minut, pana toata compozitia se strange intr-un parte a cratitii, amestecati continuu. In acest moment stim ca apa s-a evaporat.
Luati de pe foc si adaugati treptat oualele, batand cu un tel pana devine o consistenta moale. Este important sa adaugati ouale usor, pentru a se incorpora in mod egal. Compozitia trebuie sa curga din lingura, dar sa fie prea subtire.
Puneti compozitia intr-un posh cu un dui de 1,5cm si lasati sa se raceasca pentru 5 minute. Puneti hartie de copt intr-o tava si formati eclerele. In reteta spunea sa le fac de 15 cm lungime, dar mi s-au parut prea lungi, le-am facut cred ca de 7cm. Mi-au iesit in total 14. Lasati spatiu intre ele pentru ca vor creste. Bagati la cuptor pentru 25 minute sau pana cand devin aurii, apoi lasati sa se raceasca pe un fund de lemn.
La mine s-a rupt firul aici pentru ca nu stiu cum am citit eu 220 grade:)))) si atunci mi s-au lipit de fundul foii de copt si normal ca a trebuit sa le cuplez una cu cealalta, deci mi-au iesit doar 7. Voua sper sa nu vi se lipeasca daca respectati temperatura. Dupa ce s-au racit putin, le dezlipiti usor de foaia de copt, rugandu-va sa nu vi se rupa si daca totul este ok le taiati pe lungime. Eventual le puteti lasa asa si face o gaura cu poshul prin care umpleti crema. Cum doriti.
Crema se face astfel:
Puneti laptele si esenta de vanilie intr-o cratita cu fundul gros, aduceti la fierbere si lasati sa fiarba usor 5 minute. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca 30 de secunde.
Intre timp, intr-un bol amestecati galbenusurile cu zaharul pana se omogenizeaza, apoi adaugati faina si cornflour. Amestecati bine, apoi turnati laptele si dati bine cu telul, turnati totul in cratita si dati la foc mediu. Bateti bine cu telul, constant, pana devine o crema groasa; in momentul in care fierbe, lasati 30 de secunde, amestecand permanent pentru a nu face cocoloase. Va trebuie un brat de fier ca totul sa mearga cum trebuie:) Puneti crema intr-un bol, acoperiti cu zahar pudra pentru a preveni formarea unei pielite deasupra si lasati sa se raceasca.
Sosul de ciocolata se face astfel:
Dati la bain marie toate ingredientele, amestecati bine. Luati de pe foc si dupa un minut, puneti capacul fiecarui ecler in sos, apoi lasati pe un grilaj pentru a se scurge si intari un pic.
Puneti crema de vanilie intr-un posh si umpleti celelalte parti din ecler. Tot cu poshul umpleti si cu frisca. Deasupra puteti pune fructe de padure, optional. Apoi puneti capacul deasupra si dati la frigider pentru minim o ora. Sunt cele mai bune in aceeasi zi.