contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Duminica Ortodoxiei - Prima Duminica Din Postul Mare

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Duminica Ortodoxiei, prima din Postul Sfintelor Pasti, a fost instituita de catre Sinodul de la Constantinopol (843) ca sarbatoare ce subliniaza biruinta dreptei credinte asupra iconoclasmului si, in general, asupra tuturor ereziilor.
Duminica Ortodoxiei are in vedere o anumita biruinta a ortodoxiei, nu ortodoxia in ansamblu. Duminica Ortodoxiei ne pune in fata biruinta pe care a avut-o Biserica Ortodoxa fata de cei care se impotriveau cultului icoanelor.
Icoana este o reprezentare in pictura a persoanei pe care o cuprinde icoana Mantuitorului nostru Iisus Hristos, a Maicii Domnului, a diferitilor sfinti pe care ii cinsteste Biserica, deci este o aducere in constiinta credinciosilor, prin mijloacele picturii, a persoanei catre care ne este cinstirea. Trebuie de precizat de la inceput si pentru totdeauna, ca noi nu cinstim icoana ca obiect, ci cinstim icoana ca reprezentare, sau nu cinstim propriu-zis icoana, ci cinstim pe cel pe care il prezinta icoana. Fara indoiala ca nu se poate face abstractie si de icoana ca obiect, dar noi cand zicem ca suntem cinstitori de icoane, ne gandim intotdeauna la cei pe care ii reprezinta icoanele, nu ne gandim la icoana in sine. Cinstim o icoana, cinstim icoana Mantuitorului, cinstim icoana Maicii Domnului si asa mai departe. Icoana este si un mijloc de legatura intre persoana pe care o prezinta icoana si intre credinciosul care sta in fata icoanei cu cinstire, deci icoana nu este realitate in sine, ci ultima realitate este persoana reprezentata pe icoana, iar icoana este prima realitate care ne duce la persoana reprezentata pe icoana.

Sa fii un crestin-ortodox inseamna sa faci parte din Biserica Ortodoxa, sa faci parte din obstea acelor credinciosi despre care la Sfanta Liturghie se spune: „Pe voi, pe toti, drept maritorilor crestini, sa va pomeneasca Domnul Dumnezeu intru imparatia sa totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin."
Cuvantul ortodox inseamna drept-maritor, un credicios trebuie sa mearga la biserica, trebuie sa ia parte la sfintele slujbe, trebuie sa tina postul, trebuie sa fie cu luare aminte la adevarurile de credinta, sa-si insuseasca adevarurile de credinta ortodoxa,iar viitorul ortodoxiei inseamna o intemeiere in ortodoxie.
Cu cat vom fi mai ortodocsi, in prezent, cu atat vom fi mai ortodocsi si in viitor.
 
Liturghia Darurilor Mai Inainte Sfintite

„In timpul acestui Sfant Post, mai ales in zilele de miercuri si vineri, se savarseste in Biserica noastra Liturghia Sfantului Grigorie Dialogul, cunoscuta si sub numele de Liturghia Darurilor Mai Inainte Sfintite. Aceasta randuiala a fost gandita de Biserica pentru a da posibilitatea crestinilor sa ajuneze pana in fapt de seara si ajunarea lor sa nu se incheie oricum, ci prin participarea si, daca se poate, prin impartasirea cu Sfintele Taine care au fost sfintite in Duminica trecuta.

In cadrul acestor Sfinte Slujbe a Darurilor Mai Inainte Sfintite, se insista asupra dimensiunii Pocaintei care trebuie sa urmareasca fiecare inima de crestin de-a lungul Postului Mare si, apoi, cu frica de Dumnezeu, cu Credinta si cu Dragoste, dupa ce s-a spovedit, crestinul sa se apropie de Sfanta Impartasanie.”