Duminica Alaturi De Prieteni - Porc Vindaloo De La "toata Ziua In Bucatarie"
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Sculaaaaareeeeaaaa! Stiu ca in noaptea asta ati dormit cu o ora mai putin, dar nu vedeti ce frumos e afara? Hai usurel, usurel, ridicati jaluzelele, puneti cafeluta pe foc, si haideti sa o bem impreuna mangaiati de razele caldute de martie. In timpul asta eu o sa va povestesc ce prieteni noi mi-am facut si ce bloguri dragute am mai descoperit.
Andreea - Elena a venit azi alaturi de noi si ne prezinta blogul ei "Toata ziua in bucatarie". Daaa chiar asa se numeste! Si citind retetele ei, inclin sa cred ca asa e! Gateste cu talent si pune suflet, si asta se vede in rezultatul final.
O sa va las acum cu Andreea, sa va povesteasca una-alta despre ea si despre curry-ul indian pe care ni l-a pregatit.
"Lume,lume BUNA DIMINEATA! Astazi, eu Andreea-Elena C. am fost invitata sa petrec aceasta duminica alaturi de Brandusa si voi.Invitatia Brandusei de a participa si eu la proiectul “Duminica alaturi deprieteni” ma bucurat enorm.
Oador pe Brandusa, imi plac foarte foarte mult retetele ei! Branduso esti oenciclopedie de retete!
Brandusa,mi-a spus ca va pot scrie aici si cateva randuri despre mine, ca sa macunoasteti si voi, cei care nu ma stiti defel. Dupa cum am scris mai sus,Andreea-Elena e numele meu, imi puteti spune Andreea, Dea, Andreiutza, numa’Andrushka nu! locuiesc si traiesc in orasul de pe Bega, frumoasa Timisoara! ... si scriu peblogul Toata ziua in bucatarie … da toata ziua in bucatarie! Pentru ca-mi placesa stau in bucatarie, sa gatesc cu drag pentru cei dragi mie si sa testez retetenoi, gusturi si arome diferite. Bucataria italiana, greceasca, turceasca, indiana sunt printrepreferatele mele, … sa nu va spun ca pentru mine mancarea romaneasca …e totusicea mai buna! Cu ea am crescut si ii duc dorul atunci cand sunt plecata departede casa.
Dinpasiunea mea pentru bucatarie s-a nascut si blogul meu: un jurnal culinar, incare public retete dragi mie, retete gasite prin carti de bucate, site-uri saubloguri culinare. De aproape un an, de cand sunt si eu blogger mi-am facut multiprieteni (bloggeri culinari si nu numai), am descoperit o lume noua, iarorizonturile noi mi s-au deschis.
Siuite ca astazi la aproape un an de blogging sunt invitata sa particip la unproiect frumos, “Duminica alaturi de prieteni”, pentru ca Brandusei ii placeblogul meu … ii plac blogul meu!!! …va vine sa credeti?
“Lasagna,tortellini, friptura de porc … ce sa pregatesc pentru o duminica intre prieteni?”“… aceasta a fost primul gand pe care l-am avut dupa ce am citit invitatiaBrandusei! Imediat, dupa ce i-am raspuns ca particip cu mare drag, mi-am zis catrebuie sa pregatesc un preparat special din bucataria indiana, un preparat care-mi place foartemult, si anume: un porc vindaloo cu sos de rosii, usor picant si aromat.
Poateva intrebati de ce o reteta indiana?Pentru ca ador mancarea indianasi vreau sa va impartasesc si voua pasiunea mea pentru aromele indiene. Cea maipotrivita reteta de preparat indian pentru o duminica linistita intre prietenieste un vindaloo, care merge bine si cu o bere blonda rece.
Vindalooeste un tip de curry indian popular in regiunea Goa.Vindaloo s-a nascut dintr-o mancare portugheza “ Carne de Vinha d’Alhos ---carnecu vin (otet de palmier) si usturoi---. Preparatului portughez, indienii i-auadaugat mirodenii lor, otet –nemaintalnit in alt curry – si ardeii iuti si uiteasa au obtinut un curry foarte bun.
Pentruretetele indiene ma inspir de pe bloguri, site-uri culinare sau din cele douacarticele ale mele: Everyday Indian, a collection of over 100 essential recipessi 200 Curries, de Sunil Vijayakar. Prima carte v-o recomand cu mare drag, ampregatit multe retete din ea si toate mi-au placut. Cea de a doua carte e oachizitie mai recenta si pentru ea m-am inspirit pentru reteta de astazi deporc vindaloo, care mi-a placut foarte foarte mult!
PorcVindaloo de Goa
Ingrediente:
(4portii)
700grame pulpa de porc (sauamestec de pulpa sau spata cu burta deporc)
2-6chilli – ardei iuti mici (functie de cat de iute doriti sa fie curry-ul)
2lingurite chimion prajit
3pastai de cardamom verde
1½ lingurita cu praf de scortisoaramacinata
1lingurita boabe de piper negru
8catei de usturoi
60ml otet din vin
2linguri de ulei de masline/ floarea soarelui
1ceapa mare tocata marunt
2lingurite praf de curry (de care avetiprin casa … picant, mai putin picant)
500grame pasta de rosii (sau400 grame pulpa de rosii din conserva si100 grame pasta de rosii/bulion, eu am folosit pasta de tomate facuta demama,care este groasa si consistenta)
1lingura de miere(sau zaharbrun)
400ml supa de pui/legume (euam folosit de legume, dar supa de pui e un plus la gust)
sare
patrunjelsau coriandru – pentruornat (in Timisoaranu gasesc mereu coriandru proaspat, de aceea folosesc adesea patrunjel)
Modde preparare:
Carneade porc spalata si zvantata se taie cuburi de 2 x 2 cm si seaseaza intr-un vas incapator de ceramica sau sticla, numa’ metal sa nu fie!
Intr-unblender se mixeaza impreuna chimionul, semintele scoase din cele 3 pastai decardamom, cei 6 ardeii iuti cu tot cu seminte, boabele de piper, cateii deusturoi curatati si otetul. Pastei obtinute i se adauga si scortisoara macinata.
Cupasta obtinuta se freaca bine toate cubuletele de carne.
Carnease lasa la marinat pentru 24 de ore larece.( se acopera vasul cu o folie de plastic si seda la frigider).
Intr-otigaie incapatoare, asezata pe foc mediu, se incinge uleiul.
Inuleiul incins se caleste ceapa tocata.
Candceapa s-a calit, a devenit translucida, se pune praful de curry si carneamarinata de porc sa se rumeneasca.
Dupa3-5 minute, peste carnea rumenita se toarna pasta de rosii, mierea si supa delegume.
Candmancare incepe sa dea in clocot se reduce focul, se acopera tigaia cu un capacsi se lasa sa fiarba incet pana carnea se patrunde si sosul scade, aproximativo ora, ora si jumatate.
Dincand in cand se verifica mancarea si daca carnea inca nu e patrunsa si sosul ascazut prea mult se poate completa cu inca putina supa.
Candmancare e gata se potriveste de sare.
Vindaloose serveste imediat garnisit cu cateva frunzede patrunjel sau coriandru. Garnitura ideala pentru un vindaloo de porc esteorezul basmati sau un alt tip de orez cu bob lung.
Ceipasionati de fotbal sigur au auzit cantecul Vindaloo, cantat pentru CupaMondiala FIFA din 1998. Ce are fotbalul cu acesti curry? Va spun eu, si vaspune si wikipedia … suporterii britanici ai fotbalului consuma adesea vindaloosi cateva beri dupa un meci.
Nu-sbritanica, nici indianca, is romanca … dar imi place VINDALOO! Voua?"
Andreea, nu-mi dau seama daca stiai, dar mancarea indiana e preferata mea. Iti multumesc ca ai adus-o la intalnirea noastra de duminica. Si-ti multumesc pentru cuvintele frumoase pe care le-ai scris despre mine. Nu stiu daca le merit, dar mi-au facut mare placere :))))
Iar pe voi, dragi prieteni, va invit sa o vizitati pe Andreea care e "Toata ziua in bucatarie" si face o mancare de te lingi pe degete!
Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la [email protected]
O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses