Duminica Alaturi De Prieteni - Fondue Cu Bagheta Frantuzeasca De La "in Jurul Mesei"
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Salutare, dragi prieteni. Nu ne-am mai vazut de mult, asa-i? Imi pare rau ca n-am mai scris aici de ceva timp, dar vremea asta rece si mohorata m-a afectat mult si am cazut rau de tot in butoiul cu melancolie (sa nu-i spun depresie, ca suna urat). N-am mai avut chef de nimic, iar ideile de papa bun m-au ocolit si nici eu nu le-am cautat prea mult :P Mi se parea ca toata lumea are ceva cu mine si nu ma iubeste, asa ca am preferat sa ma fac mica in coltisorul meu. Adevarul ca si eu, ca mai toata lumea, am din cand in cand stari depresive, dar vad ca pana acum am reusit sa ies din ele destul de repede. M-au ajutat pe de o parte prietenii carora nu le-a pasat ca sunt mofturoasa si ciufuta. Pe de alta parte cartile, in care ma scufund ori de cate ori lumea inconjuratoare mi se pare de neinteles.
Pasiunea aceasta pentru carti m-a atras si la invitata mea de azi, Kadia. Fata asta desteapta si frumoasa se infrupta cu carti pe paine :) Si cu alte bunatati, desigur. Are in blogul ei "In jurul mesei" sau "In jurul Kadiei" cum l-a numit mai nou, mai multe sectiuni, fiecare rezervata uneia din pasiunile ei: cartile, retetele, calatoriile, pisicile :). Si chiar daca locuieste departe, tocmai in Elvetia, eu o simt tare aproape ori de cate ori ii citesc blogul.
Pentru intalnirea noastra de azi, manutele ei harnice au pregatit niste specialitati frantuzesti. Iata-le
"Cand am cititmesajul de la Brindusa am fost atat de incantata incat am uitat sa ii raspund.Adica era de la sine inteles ca accept invitatia de a petrece duminicaimpreuna, nu? Bineinteles ca atunci cand Brindusa mi-a mai trimis un mesaj amrealizat ca da, politicos era sa si accept invitatia. Multumesc Brindusa mi-aifacut o bucurie foarte mare!
Asadar, incep cucateva cuvinte despre mine: am fost indragostita de carti de cand eram mica siatunci cand am descoperit cartile lui Jules Verne mi-am promis ca intr-o zi,atunci cand voi creste mare voi ajunge sa vizitez si sa cunosc si eu lumistraine. De crescut am crescut si am inceput incetul cu incetul sa descoparacele lumi la care visam atunci cand imi faceam calatoriile pe atlasulgeografic visand cu ochii deschisi. Apoi am mai descoperit un lucru: oricat demulta placere mi-ar oferi calatoria si senzatiile traite, am nevoie de ceva maimult ca sa retin si sa retraiesc acele momente. Asa s-a nascut dorinta de afotografia locurile si lucrurile care imi plac. De la fotografie la arta estedoar un pas, iar singura arta accesibila tuturor inclusiv mie este ceaculinara. Asa am inceput sa-mi fotografiez creatiile culinare cu care mi-aminceput viata virtuala, de blogger. Intre timp, pe blogul meu si-au facutaparitia si restul pasiunilor mele: lectura si calatoriile. Locsorul meuvirtual este un amestec de lucruri care imi schimba rutina zilnica si ma fac safiu eu.
Pentru azi, amadus cu mine in vizita un fel de mancare foarte iubit in orasul meu adoptivpentru orice sarbatorire si anume fonduemoitié-moitié cu bagheta frantuzeasca.
Pentru bagheta frantuzeasca
360 ml apa
2 lingurite desare
2 lingurite dezahar
1.5 linguri deulei de masline
1 lingurita desuc de lamaie
420g faina alba
90g faina neagra(completa)
90g faina desecara
un pliculet dedrojdie uscata
Se pun toateingredientele in masina de paine si se selecteaza programul de aluat. Apoi seimparte aluatul in doua parti egale si se intinde fiecare parte intr-o foaie,care apoi se ruleaza si se lasa lacrescut inca o ora. Se cresteaza cu un cutit bine ascutit si se coace la 200°C(cuptor electric cu ventilatie) pentru 40 de minute.
Pentru fondue moitié-moitié:
400g de branzade Gruyère rasa
400g de branzade Frigourg Vacherin rasa
200 ml vin albsec
1 catel deusturoi
Se freacacraticioara de fondue cu usturoiul, care apoi se toaca si se pune incraticioara. Se adauga cele doua tipuri de branza si se topesc la foc mediuamestecand continuu. Treptat se incorporeaza vinul. Cand s-a transformat intr-ocrema se transporta pe masa, pe un gratar care sa mentina cratita calda.
Se serveste cuajutorul unor furculite cu coada lunga in care se infig bucatele de paineproaspat scoasa din cuptor cu care se amesteca in cratita cu crema de branza sise condimenteaza cu piper sau boia, dupa gust. De obicei ca entrée, pana cand fondue-ul este gata,se serveste jambon crud cu castraveciori acri.
Bineinteles, totul trebuieacompaniat de cel putin un pahar de vin alb, cum ar fi Joseph Drouhin LaForet 2009 Chardonnay.
Multumesc inca odata pentru invitatie, Brindusa! Mi-a facut o placere deosebita :)"
Kadia, ce bunatate ai pregatit tu aici! Chiar nu stiam cum se pregateste fondue- ul.
Voi stiati, dragi prieteni? Si asta e doar una din retetele pe care Kadia le are pe blogul ei : "In jurul mesei". Va sfatuiesc sa-l vizitati cat de curand, pentru ca multe lucruri interesante o sa gasiti acolo. Si nu numai din cele legate de bucatarit :)
Daca doriti sa deveniti parte a acestui proiect si sa petreceti o zi de duminica la mine pe blog, puteti sa-mi trimiteti un mail la [email protected]
O Duminica calma si relaxanta va doresc.
Hugs & kisses