Dulciuri Festive
articol scris de 3sisterscooking blog 3sisterscooking.blogspot.com
Acest minunat trio s-a aflat pe masa noastra de Craciun.
BULGARI CU SMOCHINE
-1 ou
-400 g faina
-200 g margarina
-75 g zahar pudra
-2 linguri frisca
-180 g smochine uscate
-2 linguri rom
-zahar candel
Mod de preparare
1.Se separa oul.Se framanta un aluat din faina, margarina, zahar pudra, galbenus si frisca.Se infasoara in folie si se da la frigider 60 de minute.Se toaca marunt smochinele si se amesteca cu rom.
2.Se incinge cuptorul la 200 C.Se intinde o foaie de aluat groasa de 5 mm si se decupeaza flori cu o forma speciala.In mijlocul fiecarei flori se pun smochinele si se pliaza aluatul deasupra,lipindu-se bine.Se ung cu albus si se orneaza cu zahar candel.Se aseaza pe tavi tapetate cu hartie de copt si se dau la cuptor pentru 15 minute.
COZONAC MOLDOVENESC CU NUCA
-1 kg faina
-500 ml lapte
-1 pachet margarina
-50 g drojdie proaspata
-400 g zahar
-1 praf sare
-5 oua
-1 praf scortisoara
-4 plicuri zahar vanilat
-1 lamaie
-esenta de rom
-400 g nuci prajite si macinate
-1 lingura rom
-1 bucatica unt
-100 g zahar pudra
Mod de preparare
1.Se cerne faina intr-un castron mare.Separat, se dizolva drojdia in putin lapte caldut.Se adauga o lingurita de zahar si o lingura de faina si se amesteca.Se lasa sa creasca plamadeala timp de 10 minute la loc caldut.
2.Intre timp se separa ouale si se pune restul de lapte la incalzit.Se rade coaja de lamaie si se stoarce sucul.Se bat galbenusurile spuma cu un praf de sare, 300 g zahar tos si zahar vanilat.Se toarna laptele fierbinte si se amesteca, astfel incat sa se dizolve zaharul.La final se adauga coaja de lamaie rasa.
3.Se adauga la faina maiaua si se framanta turnand putin cate putin din compozitia de galbenusuri.Separat se topeste margarina la foc moale. Se inglobeaza treptat in aluat framantand in continuu.Se inglobeaza de asemenea sucul de lamaie,esenta de rom si romul.Cand aluatul este suficient de ferm se pudreaza cu putina faina si se lasa in castron sa creasca pana isi dubleaza volumul.
4.Se incinge cuptorul la 180 C.Se prepara umplutura: se bat albusurile spuma tare cu restul de zahar si se incorporeaza nucile macinate si scortisoara.Se imparte aluatul in doua parti egale si se unge cu compozitia de nuca.Se ruleaza si se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Se mai lasa sa creasca 15 minute si se da la cuptor pentru 45 de minute.Imediat ce se scot se ung cu unt topit si se pudreaza cu zahar.
AMARETTINI CU CREMA DE CAFEA
-3 albusuri
-1 praf sare
-200 g zahar
-175 g migdale cu coaja macinate
-1 lingura praf de cafea solubila
-zahar candel
Crema
-100 g frisca
-1 lingurita praf de cafea instant
-1 lingurita miere
-150 g ciocolata cu lapte
-100 g ciocolata amaruie
-1 lingura Amaretto
Mod de preparare
1. Se incinge cuptorul la 150 C.Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de biscuiti.Pentru amarettini se bate albusul cu sare si se inglobeaza zaharul, batand continuu.Se inglobeaza migdalele si praful de cafea.Se spriteaza in tava gramajoare de marimi egale.Se presara cu zahar candel si se dau la cuptor pentru 25 de minute.Se lasa sa se raceasca pe un gratar de prjituri.
2. Pentru crema se da in clocot frisca cu miere si cafea instant.Se adauga ciocolatile taiate bucati si se lasa sa se topeasca.Se ia de pe foc, se lasa sa se racoreasca si se adauga lichiorul de migdale.Se bate crema cu mixerul si se lasa sa se raceasca.Se asambleaza cate doua amarettini cu crema spritata.