Dulcineea...
articol scris de claudiu89 blog ebucatar.blogspot.com
- Timp de preparare: Peste 30 minute
- Complexitate: Mediu
- Numar de portii: mai mult de 12
Blat:
5 oua
50 gr zahar
60 gr faina
15 ml ulei
1 plic praf de copt
Crema:
400 gr capsune
500 ml frisca lichida
15 gr amidon
1 lingura zeama de lamaie
Glazura:
150 gr ciocolata amaruie
200 ml smantana dulce
Se separa galbenusurile de albusuri. Se freaca galbenusurile cu 3 linguri de zahar si se adauga uleiul, amestecandu-se in continuare. Separat se amesteca faina cu praful de copt (eu am adaugat si doua linguri de praf de ciocolata calda) si se cerne peste compozitia de galbenusuri, apoi se amesteca pana se incorporeaza faina.
Albusurile se bat spuma,se adauga cele 2 linguri de zahar ramase si se bate in continuare pana se obtine o spuma tare. Aceasta se incorporeaza in compozitiea de galbenusuri si faina, amestecand foarte usor, cu o lingura de lemn. Se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace(in cuptorul preancalzit) la 180 gr C, aprox. 30 min (se verifica cu o scobitoare daca este copt). Capsunele se paseaza si se strecoara sucul rezultat. La acest suc se adauga 15 gr amidon, 2 linguri de zahar, zeama de lamaie si se fierbe compozitia pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se adauga restul de capsune pasate si se amesteca incet, pana se incorporeaza in compozitie. Se lasa sa se raceasca complet. Frisca se bate spuma tare. In compozitia de frisca se adauga compozitia de capsune si se amesteca usor, pana se obtine o crema spumoasa. Peste blat se pune crema si se niveleaza. Se introduce la frigider 15-20 min.
Ciocolata amaruie si smantana lichida se topesc impreuna la microunde (2-3 min.) Se toarna peste crema si se niveleaza.
Am amestecat o lingura de zahar pudra cu cateva picaturi de miere si am turnat linii peste glazura ca sa fie ornamentul mai "comercial". Se da iar la rece, prajitura se taie folosind un cutit umezit.
Pofta buna !