Dulcic De Post: Coliva Din Arpacas
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Un dulce ce are mare succes la nastrusnici mei. M-a ferit Dumnezeu sa-l gatesc pana acum in postura lui ritualica (ca simbol al trupului stricacios din care va invia trupul cel nou la Judecata), asa ca n-am avut prilejul sa-l gatesc in cantitati uriase, asa ca pentru un parastas. Am inteles ca atunci ar fi ceva mai complicat. Dar cand il fac pentru doua –trei zile, ca sa avem ceva dulce in casa, este usor de facut si foarte gustos. Secretul? Cu cat este mai aromat, cu atat mai bine. Nu am obiceiul sa folosesc pentru coliva arpacasul congelat, aceasta este una din retetele pentru care prefer sa ma obosesc sa-l fierb chiar atunci. Mai trebuie sa spun ca reusita sta, in primul rand, in calitatea ingredientelor? Arpacasul sa fie cat mai proaspat, asijderea si nuca - sau macar sa nu aiba gust de ranced. Sfaturi de bun simt de altfel.
Avem nevoie de
arpacas – 500 gr., cam doua cani adica. Se alege si apoi se pune cu o zi inainte la inmuiat ca a doua zi sa fiarba mai usor.
apa – la o cana de arpacas, musai trei cani de apa.
zahar – cam 300 gr, o cana si ceva adica; daca mi se pare ca ar trebui ceva mai dulce, prefer sa complectez cu miere.
nuca macinata – 300 gr.
turta dulce - dupa nevoie
esenta de rom
coaja de lamaie
esenta de lamaie
scortisoara – o jumatate de lingurita am pus eu, voi puneti dupa gust
Intai fierbem arpacasul deja ales si inmuiat de o zi. Ne trebuie o oala mare care sa cuprinda si apa necesara, in plus sa fie o oala cu pereti mai grosi sa nu se prinda. Focul sa fie dat cat mai incet si din cand in cand mestecam. Dureaza maxim doua ore toata “distractia”, stim ca e gata cand bobul face…..explozie, nemai incanpandu-si in coaja, e umflat si moale ca textura. Cand vedem ca e gata si apa a scazut la cote …dramatice, e momentul sa adaugam zaharul, mai fierbe inca vreo 10 minute iar noi stam la datorie, cu linguroiul de lemn in mana, mestecand de zor. Eu una prefer sa fierb arpacasul pe foc. Mama mi-a povestit de o alternativa, sa pun arpacasul si cantitatea aferenta de apa intr-un vas pe care sa-l bag la cuptorul incins. Chiar m-a asigurat ca astfel este exclus sa se prinda. In fine, a trecem mai departe.
Acum e musai sa lasam arpacasul sa se raceasca. Dupa cum ati observat mie imi place sa-l las nitel ….apos, nu foarte mult, numai cat sa nu stea boabele de arpacas pe uscat. Motivul? Pentru ca imi place sa “ingros” compozitia cu turta dulce…Dar sa nu anticipez…..Asteptam ca arpacasul sa se raceasca…..
Sa zicem ca arpacasul s-a racit. Este momentul sa terminam bunaciunea. Intai, adaugam nuca macinata, esenta de rom si de lamaie (dupa gust), scortisoara, radem deasupra niste coaja de lamaie (doar partea cea galbena, partea alba e mai amara). Mie imi place sa adaug si turta dulce, nu este doar ca sa absoarba eventualul lichid ce a mai ramas ci si pentru ca ii da un plus de gust si de aroma. Bineinteles cantitatea e dupa ochi, de obicei folosec maxim una –doua turtite rase pe razatoarea fina. Mestecam bine de tot, gustam sa vedem daca la gust este exact cum n edorim, daca mai trebuie dulce eu una prefer sa adaug miere. O lingura -doua de obicei e suficient.
Si……gata!
Miam miam.