Dulceata "rosie"
Sursa Dulceata "rosie"
articol scris de Pasiunesiculoare blog Pasiunesiculoare
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Intr-una din dupa-amiezele in care nu mai ploua am iesit la plimbare cu bicileta.Initial plecasem cu gandul sa merg in padure la cules de zmeura,dar din pacate frumul pe care fusesem in primavara nu mai era accesibil din cauza de porum crescut :d, asa ca am tinut drumul drept si am dat de niste visini si un cires mare batran.
Visinul era aproape golas, se vede treaba ca au mai fost si alti doritori(din pacate la noi aici nu prea gasesti de cumparat visine),dar tot am putut culege un pumn generos.
Cu ciresul alta poveste,desi era incarcat cu cirese(negre), pe crengile care erau la nivelul meu mai ramasesera doar cateva si nu am putut sa ma catar in el,asa ca m-am multumit doar cu cateva .
Initial am vrut sa pun zmeura,dar cum tufele mele din gradina nu au avut multe, am renuntat, asa ca dulcetica a continut doar ...
Ok, ok, am sa spun ca pentru minunatia asta avem nevoie de:
350 gr visine
60 gr cirese negre
350 gr coacaze rosii
350 gr coacaze negre
500 gr zahar
3 linguri Kirschwasser(optional)
50 gr fulgi de migdale(optional)
Am spalat fructele, coacazele le-am lasat intr-o sita la scurs, visinele si ciresele le-am curatat de samburi. Daca nu aveti aparatul asta(poza de pe net)
va recomand din suflet sa-l achizitionati, este super si va scuteste de munca cu aparatul clasic(de pe vremea bunicii). Coacazele le-am curatat de codite, cea mai simpla metoda este cu o furculita, asa cum am facut eu
Ele sunt vedetele nostre de astazi:
Si sa purcedem la treaba.Le-am pus pe toate intr-o oala incapatoare si am adugat zaharul, le-am amestecat putin lasandu-le apoi aproape o ora sa-si lase zeama. Cand deja aratau asa
le-am pus pe aragaz la foc rapid, cand au inceput sa fiarba, am micsoarat focul , amestecand ,dar nu cu lingura, ci ajutandu-ma chiar de oala, doar agitand-o usor cat sa nu apuce fructele sa se lipeasca.Puteti sa amestecati si cu o lingura de lemn,dar eu prefer sa evit pentru a pastra fructele cat mai intregi.
Le-am lasat sa fiarba, spumuind din cand in cand, iar dupa aproximativ 30 minute am facut testul de gelifiere.Putem face proba cu picatura pe farfurie sau daca luam dulceata in lingura si apoi o lasam sa curga iar ultima picatura formeaza o "lacrima" inseamna ca dulceata noastra este gata,daca ea curge imediat inseamna ca mai are nevoie de fierbere. Daca doriti puteti opta pt adaugarea de Kirschwasser(o bauturica aromata de cirese cu vreo 45% alcool) si de fulgi de migdale.Eu am optat pentru. Lichoarea " fermecata" se aduga dupa ce dulceata nu mai face spuma. Fulgii de migdale se pun intr-o tigaie fara grasime si se rumenesc pana devin aurii, se pot adauga odata cu Kirschwasser-ul sau asa cum am facut eu la final, deoarece am vrut sa ramana cat mai crocanti. Dupa ce am terminat de fiert dulceata o punem in borcanele sterilizate si introducem borcanele(inchise ermetic) intr-un vas cu apa rece. Am invatat varianta asta de la Lia, se preteaza foarte bine la fructele de genul asta pentru a mentine cuoarea nealterata. Si o mica dovada:
Un deliciu,
deliciu care din pacate a iesit prea putin pentru gusturile nostre
Se pot observa fulgii de migdale
si fructele intregi
O savoare dulce-acrisoare putin crocantoasa care te face sa nu poti spune stop