Dulceata "flori De Portocale"
articol scris de Oana blog ebunatati.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Dulceata de coji de portocale a facut cateva vizite la salonul de cosmetica si acum apare pe podium in haine noi, de primavara ...
Pentru tratamentul cosmetic e nevoie de :
- coaja de la 8 portocale medii
- 1 kg de zahar
si un picut de rabdare. Un pic mai multa :)... Bine, recunosc : multa rabdare !
Am decojit portocalele circular, in fasii de circa 2 cm latime. Mi-au placut mai mult asa, aveau marginile mai zimtate. Cum nu puteam manca atatea portocale la o singura masa, a durat cateva zile bune sa le adun pe toate. Am pastrat cojile la congelator, sa nu cumva sa faca ridri inainte de tratamenul cosmetic :)
Data viitoare voi tine toate cojile in congelator inainte de preparare, s-au fragezit si au fost mai usor de manevrat.
Pentru inlaturarea gustului amar din coaja, acestea se vor pastra in apa rece circa 2 zile, schimband apa de doua ori pe zi.
Partea cu adevarat distractiva abia acum urmeaza : fasiile de coaja se ruleaza in forma de floare si se insira frumusel pe o sfoara, ca o ghirlanda de flori. Cat dureaza? Depinde de dexteritate si mai ales de persoanele din jur : la mine a durat cam 4 ore, timp in care cel mic venea sa fure cojile si sa le ascunda prin toata casa. A fost chiar distractiv, ma amagesc ca altfel m-as fi plictisit si nu as mai fi facut dulceata. Chiar imi pare rau ca nu am poze cu poznasul meu ajutandu-ma sa.. stric tot :)
Dupa ce am terminat ghirlanda, o punem.. nu in jurul gatului ci la fiert intr-un sirop facut din 1 kg zahar si unul de apa. Se lasa sa fiarba pana cand coaja devine translucida. La final se pun cateva feliute de lamaie si se mai lasa sa fiarba circa 5-10 minute. Lamaia va impiedica zaharisirea dulcetei.
In final am obtinut doua borcane pline de flori dulci , iar ca bonus o casa parfumata.
Va invit la cules de flori... din farfurie :)
Sursa mea de inspiratie a fost unul din blogurile mele preferate: Bucatareli la borcan. In fapt, l-am descoperit tocmai prin aceasta reteta; aventura "portomelcilor" Gabrielei m-a determinat sa ii raman o cititoare fidela.