contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dulceata De Visine

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



by Alice albinutza

   A trecut prea mult timp de cand nu am scris pe blog. Insa n-am stat degeaba, nuuu :D. La noi se fac dulceturi. Adica am inceput sa facem dulceturi, am luat o pauza si-am mers intr-o mica vacanta, ne-am intors si ne-am apucat iar de dulcetuit :)) Dar nu facem doar asta, mai punem la cale cateva surprize, un mic concurs, ceva  retete cu parfum prospat de cafea, inghetata... o sa vedeti voi. 
   Dar, pentru ca am ramas mult in urma, am zis ca e clar timpul sa prezint reteta de dulceata de visine. O deliciosenie a iesit, dupa cum au spus cei ce au dorit sa o aiba acasa la ei si sa o savureze in tihna sau cu lingura, direct din borcan (pupam Bogdan).
    Dulceata asta e home made, culeasa si procesata manual, de me & my love. Am cules si spalat boaba cu boaba, am scos samburii manual, cu o ustensila ascutita, si-am fiert totul treptat, in oale, pe tigla, cu mare grija sa nu se prinda si afume. Doar visine, zahar si felii de lamaie! Pusa in borcane fierbinte si lasata usor la hodinit in paturi groase. S-au evaporat usor si repede. Mai sunt doar 5 :)

  Asadar ingrediente:
  • visine spalate si curatate de samburi si apoi cantarite
  • zahar
  • felii de lamaie
  • * am pus la 1 kg de visine - 1 kg de zahar, asa ca faceti voi calculele in functie de cate kg de visine folositi


   Visinele le spalati, le scoateti coditele si le scoateti samburii. Operatiune migaloasa pe care am dus-o la bun sfarsit folosindu-ne de o scula ascutita din metal, ramanand visina aproape intreaga. Astfel ele nu se vor storci si vor ramane aproape intregi in timpul fierberii, fapt ce va face ca dulceata sa fie mega-delicioasa.
    Cantariti visinele dupa ce le-ati scos samburii si le puneti la fiert intr-o oala cu pereti grosi, sub care ati pus o bucata de metal. Puneti un kg de visine un kg de zahar si tot asa. Lasati-le cu zahar 2 ore, pentru a lasa suc. 

    Apoi incepeti operatiunea: fierberea dulcetii :)) Pe masura ce spuma de ridica la suprafata, scoateti-o cu o lingura de inox. Fierbeti dulceata la foc moderat-mic si spumuiti. pentru a o aduce la consistenta dorita, astfel incat siropul sa fie bine legat, scoateti cativa stropi de sirop pe o farfurie si dati la racit. Daca vi se pare ca e ok, atunci puneti feliile de lamaie. 

 Opriti focul si incepeti sa puneti dulceata in borcane spalate si sterilizate, in prealabil. Aveti grija sa nu va frigeti si mai ales, foarte important, puneti borcanele cu fundul pe o tabla metalica sau pe o lama de cutit in momentul in care le umpleti cu dulceata fierbinte. Metalul are rolul de a prelua din caldura sticlei, evitand ca aceasta sa se parga. Acum sunt doua metode: ori puneti capacele si le lasati sa se odihneasca in paturi pana a doua zi, ori le lasati asa fara capace sa se raceasca la aer, pe masa in bucatarie si le infiletati abia cand sunt reci. Eu am folosit prima metoda, insa va zic ca nici a doua nu e gresita sau proasta. Soacra mea face exact asa si nu am avut vreodata probleme. 
     Asa ca e numai buna de intins pe paine sau intr-o clatita!
    Pofta buna!