Dulceata De Visine
articol scris de retetecalamama blog retetecalamama.ro
In mintea mea, cand spun "clatite" asocierea cu dulceata de visine urmeaza in mod firesc. Nu cred ca exista o alaturare mai fericita. Asa ca imediat dupa ce am preparat dulceata, am facut si niste clatite, pe care le-am umplut cu crema de vanilie si le-am servit cu dulceata de visine din belsug, pe deasupra:
Mod de preparare
Deci, se curata visinele de samburi, se cantaresc, se pregateste zahar in aceeasi cantitate - eu am avut 4,5 kile de visine curatate si am folosit tot atata zahar.
Visinele si zaharul se pun intr-un oala incapatoare, se scutura oala ca sa se aseze zaharul (nu se amesteca) si se da dulceata la foc mic:
In scurt timp, visinele vor pluti in sirop:
Se fierbe dulceata in continuare, se spumeaza de cateva ori (spuma se formeaza din impuritatile continute de zahar) si se sterge marginea oalei cu un servet umed, pentru a preintampina caramelizarea siropului. Dupa ce nu se mai formeaza spuma se adauga feliile de la 3 lamai netratate (sau o lingurita rasa de sare de lamaie / kg de fructe):
Dulceata este gata in momentul in care, picurand pe o farfurie sirop, acesta nu se imprastie, ci are aspectul unor boabe de roua ferme:
Se pune dulceata fierbinte in borcanele curate, uscate si sterilizate, se infileteaza capacele (sau se capseaza) si se rastoarna, sprijinindu-se pe capac, pentru un sfert de ora. Dupa aceea se intorc in pozitia normala iar cand s-au racit se depoziteaza la locul lor.