Dulceata De Trandafiri
Sursa Dulceata de trandafiri
articol scris de habet blog culinarecufeteistete.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Pentru aceasta dulceata, este nevoie de 500-600 gr de petale(pentru o portie cam 250-300 gr)de trandafiri. Dar inainte de a face dulceata,...citeste toata reteta
haideti sa va spun o ' poveste' despre ROSA DAMASCENA, caci asa se numeste trandafirul de la care folosim aceste petale nemaipomenit de parfumate.
Trandafirul de dulceata este considerat a fi una dintre florile cel mai frumos mirositoare. In India, cultivarea sa a inceput in vremea imparatilor moguli. Turcia si Bulgaria sunt principalii producatori, iar Marocul este renumit pentru apa de trandafiri. India, Egipt, China, Franta si Rusia sunt de asemenea producatori importanti de ulei de trandafir, apa de trandafiri, concentrat de trandafiri.
Planta matura atinge o inaltime de 1,5-2 m si infloreste in iunie. Are nevoie de sol fertil, bogat in humus, bine drenat.
Trandafirul de Damasc este un hibrid fertil de “Rosa gallica”, fie cu “Rosa phoenicia”, fie cu “Rosa moschata”, si este cunoscut inca din antichitate; se banuieste ca hibridul a aparut mai intai in Anatolia, cu multe milenii in urma. Trandafirul de Damasc (sau, in orice caz, o specie foarte asemanatoare) este cunoscut in vestul Asiei inca din Epoca de bronz, si mai apoi s-a raspandit in Grecia si Imperiul Roman.
Trandafirul de Damasc este sursa principala de ulei de trandafir, desi in Evul Mediu european uleiul era obtinut din florile de “Rosa gallica”. In Franta si nordul Africii uleiul de trandafir inca se mai extrage din “Rosa centifolia” si din hibrizii acestuia. Trandafirul mentionat in “Capitulare de villis” scrisa la porunca lui Carol cel Mare este probabil “Rosa canina”. In China speciile indigene (cum ar fi “Rosa rugosa”) au fost folosite, inca din cele mai vechi timpuri, ca sursa de arome florale in parfumerie si pentru producerea ceaiului negru parfumat cu trandafir.
Pentru producerea uleiurilor esentiale se cultiva la scara industriala varietati de trandafir cu miros puternic (trandafiri de ulei). Principalele tari producatoare sunt Franta si Bulgaria in Europa, dar cantitati si mai mari se produc in Iran si Turcia, unde uleiul si apa de trandafir sunt necesare in ceremoniile religioase. Locuri de productie celebre sunt Shiraz si Meshed (Iran), Isparta (Turcia) si valea Kazanluk (Bulgaria).
Acum sa trecem la treaba:
500-600 gr trandafiri
2 kg de zahar
2 lamai
1 lg-ta sare de lamaie
1,5 l apa
Se indeparteaza partea care tine petalele in floare, dar tinand intre degete petalele si taind partea alba, ptr. e amara.
Dupa ce curatam toate petalele de partea alba, se pun intr-un vas , adaugam lingurita cu sare lamaie , zeama de la o lamaie,1 lg-ta de zahar, si framantam bine petalele pana se face ca un bulgare.
Intru-n vas de tuci, se pune zaharul si apa ,apoi se pune la fiert. pana se leaga ca un sirop(faceti proba cu picatura). Nu uitati sa spumuiti, siropul, si sa stergeti marginile cu un servet ud.
Cand s-a legat siropul , se pune bulgarele de petale, amestecand usor.Sa nu uitam si cateva felii de lamaie, sa punem.
Lasam pe foc, pana se leaga iarasi, cam 15-20 min.
Intre timp se sterilizeaza borcanele.
Puneti dulceata calda in borcane, si asezati-le in camara cu ,capacul in jos.
Serviti cu placere!!!!