contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dulceata De Smochine (fig Jam)

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


iubesc cu disperare aceste fructe ,nu stiu a spune de ce,insa...totul se invirte in jurul senzatiei,cred...sunt de o frumusete ciudata,fragile,cu parfum discret si de o consistenta unica .a le gati imi pare de multe ori blafemie.sa le savurezi proaspete, simple,cu prosciutto crudo ,cu brinza feta imi par experiente gustative mult mai interesante.
si totusi ,daca vezi ca sint cam multe si incepe sa le paleasca din frumusete si prospetime,cea mai simpla cale de urmat pentru a lor salvare e"fig jam"-dulceata de smochine!:)
ingrediente(pentru 3 borcane de 400 grame ):
1 kg smochine proaspete,spalate ,uscate,cu codita taiata,facute cubulete,
1/2 kg de zahar tos,
100 ml apa,
zeama unei lamii,
1/2 lingurita de scortisoara,
1 pastaie de vanilie,
punem la fiert apa cu zaharul,iar cind clocoteste adaugam scortisoara,pastaia de vanilie taiata-n doua(pe lung) si apoi zeama de lamiie .adaugam smochinele si lasam totul sa fiarba in jur de o ora si un sfert-o ora si jumatate chiar ,la foc mic,din cind in cind mai amestecam prin compozitie .dupa acest timp,punem citeva picaturi de dulceata pe o farfurie,daca ele capata consistenta si curg mai greu cind se racesc, actiunea "fig jam"poate fi considerata incheiata.un alt "simptom" al finalului este ca si bucatelele de smochina devin transparente.
in borcane spalate si sterilizate in cuptor,se transfera dulceata,se inchid etans cu capacul si se lasa la racit intoarse invers,pe capac.cam asta e povestea "fig jam"-ului facut exact cu o zi de inceputul toamnei...ce-a mai trecut si vara asta!si ce mult este pina la urmatoarea!:(
cri-cri-cri...

Articol recomandat de alison-trials.blogspot.com