Dulceata De Salcam Cu Flori Roz
articol scris de adriana_lucia blog adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
In copilaria mea ma delectam anual cu dulceata din flori de salcam ( si din flori de tei ) pe care ne-o facea mama.
Adoram s-o intind pe clatitele fierbinti pe care le mancam pe nerasuflate :D , apoi imi lingeam degetele unse cu stropii de dulceata care picurau in timpul operatiunii pana cand se subtiau.:))
Anii trecuti am facut dulceata din salcam cu floare alba. Am intrebuintat-o la diverse , ca pe oricare alta dulceata.
Binenteles ca am repetat figura cu clatitele :))
Anul acesta am zis sa incerc sa transform in dulceata si florile salcamului roz.
Mi-am adus aceste flori de salcam roz de pe malul lacului Balaton, dintr-o zona linistita , nelocuita si nepoluata.
Singura problema a fost armata de albine care zumzaia printre flori la cules de nectar.:))
Patita fiind ( acum doua saptamani m-a intepat o zumzaitoare exact in moalele capului :D - suferinta frate , mai ales ca m-a si transformat in mutant pentru cateva zile :)) ), am cules la repezeala cateva maini de flori, macar de un borcan de dulceata, acolo ( am zis ) :).
Asa mi-a si iesit pana la urma....un borcanel de dulceata cu flori si unul de dulceata strecurata ( mama ii zicea miere ;) )
Pentru preparare am folosit 800 ml apa si 800 g zahar pe care le-am pus impreuna la fiert.
Au stat pe foc clocotind cca 50 de minute pana cand lichidul a scazut la jumatate, s-a ingrosat, a facut bulbuci si a cerut cu insistenta florile ;)
Florile( cca 500g ) le-am adaugat bine spalate sub jet de apa rece dupa ce statusera cca doua ore in apa rece cu sare de lamaie ( sa moara toti dusmanii.....aka, parazitii :D )
Am lasat florile sa clocoteasca impreuna cu siropul cca 15 minute, dupa care am adaugat si sare de lamaie ( cca jumatate de lingurita ) pentru contrast si anizaharisire ;).
Dupa ce s-a stamparat putin "rozalia", am transferat-o in borcanele: in unul am lasat-o cu floricelele, in celalalt am strecurat-o, transformand-o in miere .
Culoarea , gustul si mirosul sunt dementiale :)...
Abia astept s-o intind pe clatite ...si nu numai :)
Pana am scris pe aici, n-am mai avut rabdare si am savurat vreo doua linguri cu un pahar de apa cu gheata ....vai, buna-i ! :))
Iaca si pozele:
primul borcanel e cu floricele
al doilea e cu "mierea "
si dulceata savurata ulterior cu apa si gheata :D