Dulceata De Piersici Si Pere
articol scris de Danelutza blog danielaincucina.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Sper ca asta e ultima reteta cu dulceata... dar nu garantez, pentru ca inca mai sint fructe in gradina... Si pentru ca Antonina si Alexandrina, sint fete dragute si m-au tras de minecuta, particip si eu pentru prima data la Provocarea lunii septembrie "Dulce Romanie" 2011, editie gazduita de Betty.
Nu-i o anumita reteta, ci e inventata, in functie de ingredientele de prin casa si gradina.
- 2 kg piersici
- 2 kg pere
- 1,5 kg zahar
- 120 ml lichior Disaronno
Am spalat si curatat piersicile (am eliminat simburii) si perele (am eliminat codita si semintele din interior).
Am taiat in patru toate fructele, le-am pus zaharul peste ele, le-am bagat la frigider ca operatiunea a fost facuta seara, deci a doua zi, le-am pus la fiert. Daca nu aveti mult timp la dispozitie, puteti scoate fructele cu o lopatica si le puneti intr-un vas mai mare si fierbeti doar siropul la foc mijlociu, iar cind vedeti ca a scazut la jumatatea cantitatea de sirop initiala, puneti fructele si continuati fierberea amestecind din cind in cind si lasati focul la mic sa nu se lipeasca de fundul vasului. Puneti o farfuriuta in congelator iar dupa vreo 15 minute, scoateti farfuria, puneti picaturi din siropul dulcetii ca sa vedeti daca va place consistenta, sa nu fie totusi prea lichida.
La sfirsit am adaugat lichiorul Disaronno, am amestecat bine si am pus dulceata fierbinte in borcanele, cu capacul in jos, pina a doua zi.
Disaronno e un lichior italian cunoscut in toate tarile (sper ca si la noi), are o culoare putin maronie cu gust de migdale si poate fi servit si amestecat cu suc de portocale.