Dulceata De Piersici Cu Nuca
articol scris de Danelutza blog danielaincucina.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
O delicioasa dulceata de piersici, in care nu am rezistat sa nu arunc si citeva bucatele de nuca.
Ingrediente:
- 3 kg piersici coapte bine
- 1,200 g zahar
- 150 g miez de nuca
- esenta de rom
Cantitatea de ingrediente variaza, ca eu am invirtit cam mult in oale anul acesta, adica am facut dulceata si gem din circa 30 kg de piersici, cintarite fara simbure si multe din ele fara pielita.
Dar sa trecem la reteta... Am cules, spalat, curata de pielita (nu toate, doar cele care erau moi), am eliminat simburii si partile micute care aveau pete (asta din cauza grindinei cazute in primavara. Am taiat bucatele piersicile, am pus zaharul deasupra si nucile rupte bucatele (daca doriti, puteti sa le prajiti un pic, sa le faceti usurel un "masaj" cu amindoua minutele ca sa eliminati coaja prajita (eu am sarit pasajul, ca-mi sarisera si ochii din orbite, la cit am invirtit in oala), am lasat circa jumatate de ora, sa lase un picut de sirop, le-am pus pe foc, la inceput focul a fost mare, dar am amestecat sa nu se lipeasca, apoi cind am vazut ca s-au imfierbintat piersicile, am lasat focul la mic, dar am invirtit destul de des, ca sa nu se lipeasca. Am pus pe o farfuriuta rece de la congelator citeva picaturi de sirop, iar cind acesta avea consistenta care mi-a placut (deci ramine sa decideti voi...), am adaugat esenta de rom (depinde de cit de aromata doriti sa fie), am amestecat din nou cu linguroiul de lemn si am inceput sa pun in borcanele spalate bine si uscate in cuptor la 50 de grade, inclusiv capacelul, ca sa nu ramina umede sau cu stropi de apa. Deci, dulceata se pune fierbinte, apoi se pune frumusel capacul, infiletam, rasturnam borcanele cu "funduletul" in sus si le lasam asa pina a doua zi, cind vor fi reci... Le punem frumusel eticheta cu numele, prenumele si data nasterii, apoi le transportam in camaruta ca sa le papam la iarna.
Poza cu tot echipajul aliniat, nu am... Dar va asigur ca pe o feliuta de piine pe care am pus un strat subtirel de unt sau margarina, e delicioasa piersicuta...
Va doresc o zi minunata !