Dulceata De Papalau Cu Portocale Si Gutui
articol scris de klausburger.blogspot blog klausburger.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Dulceata de papalau cu mere si gutui |
Fructul de Physallis astazi este folosit doar pentru a orna prajiturile ori mancarurile si se pierde astfel o resursa curativa importanta |
Dulce-acrisoara, minunea nu doar ca elibera "pantecele blocat", alunga febra de orice fel, usura respiratia celor cu "piept ingreuiat" si mai mult, linistea durerile de oase. Planta-minune de care vorbeau grecii, desenand-o pentru a ramane in memoria oamenilor cei cu memorie scurta, nu era alta decat Physallis, sau, Papalau - asa cum o numeau bunicile noastre.
S-a pierdut stiinta folosirii sale asa cum o foloseau tracii, in combinatie cu alte radacini si flori de leac. Si totusi, ceva-ceva s-a pastrat. Luati-i frunzele si faceti infuzie - cu ea veti trata: guta, litiaza, reumatismul. Compresele cu aceasta infuzie trateaza: furunculoza, abcesele, durerile reumatismale, eritemele si afectiuni ale pielii. Iar fructul consumat in cantitati moderate, alina ficatul si stomacul, alina tusea si bronsitele.
Eu am luat minunea asta si m-am jucat putin cu ea in bucatarie, sa fie de gust si leac si de dedulcire a dupa-amiezelor lungi de vara, langa o inghetata fantezista, a carei reteta am sa v-o aduc ceva mai incolo.
Ingrediente
2 cutii cu fructe de papalau (Physallis) din hypermarket
2 gutui pana la 250 gr
500 gr portocale
200-250 gr zahar
1 baton de vanilie Bourbon
1/2 lingurita piper alb
Cum se face?
1. curatati de frunze fructele de papalau si taiati-le in jumatati; turnati peste fructe 150 gr de zahar si lasati-le 3-4 ore, apoi treceti-le prin blender; pentru cine nu iubeste sa gaseasca semintele mici prin magiun, pasta poate fi strecurata printr-un tifon;
2. adaugati gutuile curatate de coaja si de seminte si taiate cuburi fine si portocalele curatate si taiate in cubulete; adaugati si restul de zahar si batonul de vanilie si puneti pe foc sa fiarba la foc mic;
3. fierbeti pana cand se leaga siropul; daca doriti o marmelada fina, pasati totul cu blenderul de mana si adaugati un Gelfix urmand instructiunile de pe plic.
4. la final adaugati jumatatea de lingurita de piper alb si puneti in borcane curate si uscate;
5. sterilizati uscat borcanelele de dulceata.
Pofta buna!
http://feeds.feedburner.com/AventuriCulinare