Dulceata De Lubenita
Sursa Dulceata de lubenita
articol scris de liana10 blog pemasadinbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
"Lubenita, pepene, dragi mi-s mie fetele"(a.n.) ;-)
Pe-asta am invatat-o de la sotul meu ;-)))
Mie mi-s dragi lubenitele! Asa le stiu de cand m-am nascut...Doar cand am fost intr-o vacanta de vara la Bucuresti, cred ca aveam vreo 6-7 ani, am auzit prima data de pepene verde si tot n-am inteles ce-i ala, ca doar lubenita e rosie.
Hai, ca cu pepenele galben m-am prins repede, dar cu pepenele verde nu, nu si pace! Intr-un final, am acceptat denumirea doar pe jumatate, asa ca i-am zis pepene rosu, ca daca ziceam lubenita ma intrebau de unde sunt.
Si daaa, mai faceau bucurestenii misto de noi, timisorenii, recte banatenii cu "leaganul"...Io cand zic leagan, ma gandesc la covata lui Creanga, transformata de mama lui in leagan pentru fratii si surorile lui. Si cand ziceam "hutzulush", mureau aia de ras, se spargeau nu alta. Da' cand mi-au zis ca e "caterinca" m-am spart eu de ras...imi imaginam opincile si catrinta mamei lui Creanga, of course.
Dar...sa nu divagam prea mult si sa ne intoarcem la lubenita.
Am facut o dulceataaaaa din ea...mama-mama!!!
Ingrediente pt. 2 borcane de 0.5l:
1.5 kg coaja de lubenita,
500g zahar,
1 plic Gelfix Dr.Oetker 2:1,
o lingurita sare de lamaie,
un plic zahar vanilat.
Mod de preparare:
1. Intai se taie/feliaza lubenita, ca sa ne fie mai usor, si se indeparteaza miezul.
Apoi curatam feliile de partea verde si lasam putin si din partea rosie de miez. Se taie bucati mici, cat unghia de la deget...io le-am lasat cat jumate de deget :P
2.Se pun bucatile de lubenita intr-o oala, se amesteca cu Gelfix,
si se lasa sa fiarba 3 minute, apoi se pune sarea de lamaie, zaharul si zaharul vanilat si se mai fierbe iar 3-5 minute.
Se spumeaza, se pune in borcane curate si uscate, se infileteaza si se intorc 5 minute.
Mie mi-a lasat mult suc, desi s-a gelifiat.