contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dulceata De Gutui

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Este o dulceata foarte aromata, dulce-acrisoara si cu un parfum inconfundabil. Dulceata de gutui face o pereche excelenta cu clatitele, eu nici nu ma gandesc sa folosesc alta umplutura cand am dulceata de gutui in camara!

Dulceata de gutui 01
Ingrediente:
  • 1 kg gutui (cantarite intregi)
  • 1 kg zahar
  • 1/2 L apa
  • 3 linguri suc de lamaie
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1/2 lingurita nucsoara

Pentru inceput adunam gutuile. La mine in bucatarie gutuia sefa a facut o adevarata instructie pentru ca lipseau de la apel 3 gutui! Intr-un final au fost gasite, erau pitite printre pere.

Dulceata de gutui 02
Gutuile, spalate si curatate de coaja, le-am taiat betigase (sau poti sa le dai pe razatoare). Intr-o cratita emailata am pus la fiert apa, sucul de lamaie si zaharul. Am amestecat de cateva ori ca sa grabesc dizolvarea zaharului. Cand apa s-a infierbantat si a inceput sa scoata aburi am adaugat gutuile rase, scortisoara si nucsoara.


Am mai adaugat si cotoarele de la 3 gutui, se spune din batrani ca pectina din cotoare incheaga dulceata. Am lasat pe foc mic, amestecand mereu sa nu se prinda, timp de o ora si vreo 20 de minute.
Dulceata fierbinte am pus-o in borcane sterilizate si uscate, apoi am impachetat bine borcanele in paturi si le-am lasat sa se raceasca de pe o zi pe alta.

Articol recomandat de http://thegreenfoot.blogspot.com/2009/10/dulceata-de-gutui.html