contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dulceata De Gutui

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga



Asa cum va anuntam zilele trecute pe Facebook, aveam in balcon mai multe gutui si nu ne era frica sa le folosim! Mai intai in dulceata aici de fata, apoi intr-o peltea superba :) Cred ca gutuile sunt printre cele mai prietenoase fructe pentru conservat, dulceata nu e prea pretentioasa, iar sansele de nereusita sunt micute. Si cu aceasta ocazie ne laudam cu unul din cele mai bune ajutoare in bucatarie, tocatorul Fresh Expressde la Moulinex, pe care l-am primit cadou de la niste prieteni dragi :) Thank you guys so much!
Revenind la dulceata, pentru vreo 6-7 borcane (de 400 si de 800g), am folosit:
  • 4 kg gutui intregi (au ramas cam 3 kg de pulpa)
  • 2 kg zahar
  • 1,2 litri apa
  • zeama de la 3 lamai
  • 2-3 pliculete zahar vanilat
Incepem prin a spala bine gutuile, pana se curata de puf. Le curatam de coaja, pe care o pastram pentru peltea.
Taiem gutuile bucati, le curatam de samburi si le razuim pe razatoarea mare sau, in cazul nostru, le maruntim cu ajutorul lui Fresh ExpressAdaugam zeama de lamaie pe masura de le razuim, pentru ca evita inrosirea gutuilor.
Punem pe foc apa impreuna cu zaharul si zaharul vanilat, amestecand pentru a-l dizolva. Cand gutuile sunt gata, adaugam pulpa in siropul de apa cu zahar si lasam sa fiarba, fara capac, timp de 1 ora - 1 ora jumatate. Dupa vreo 45 de minute, incepem sa incercam dulceata, sa vedem daca s-a legat. Adica luam sirop intr-o lingura, lasam sa se racoreasca putin si turnam o picatura pe o farfurie uscata. Daca aceasta picatura ramane in forma de bob si nu curge, dulceata este gata.
Lasam dulceata sa se raceasca si o punem in borcane sterilizate, pe care le inchidem bine si le asezam frumusel in camara. Acum trebuie sa ne apucam de clatite, ca dulceata e gata :)