Dulceata De Gutui (quince Preserves)
articol scris de Brindusa blog brindusascheaua.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Scroll down for English recipe
Gutuile sunt fructele care ma fascineaza cel mai mult. Asta pentru ca, desi eu sunt o avida mancatoare de fructe de orice tip, nu pot manca gutui crude. Chiar si cand sunt coapte foarte bine, nu gasesc nici o placere in a le manca. Situatia se schimba la 180 de grade, insa, cand fac din ele dulceata. Parca prin fierbere isi intensifica aroma, iar pulpa ramane ferma dar moale, in asa fel incat dulceata de gutui e preferata mea. Cat despre peltea, ce sa mai zic!
Dulceata aceasta e facuta din gutuile de la tara, care au fost culese de ceva vreme, dar din lipsa de timp si chef au stat pana acum pe balcon. Am avut norocul sa nu se strice, asa ca azi va pot prezenta cea mai buna dulceata ever, cea de gutui. Reteta bunicii.
Ingrediente:
- 600 g gutui (cantarite dupa ce au fost decojite si li s-au scos samburii)
- 1 kg zahar
- 1 lamaie, zeama
- 100 ml apa
- borcane curate si uscate
- Spala bine gutuile. Curata gutuile de coaja, apoi taie-le in patru si indeparteaza partea tare din mijloc. Daca mijlocul si cojile sunt fara stricaciuni, nu le arunca pentru ca o sa faci din ele peltea.
- Gutuile se oxideaza foarte repede, asa ca se vor innegri rapid in contact cu aerul. Nu-i nimic. Odata puse la fiert cu zahar isi vor recapata culoarea galbuie.
- Taie gutuile bastonase subtiri, sau da-le pe razatoare. Pune-le intr-o cratita mare, toarna zaharul, apa si zeama de la lamaie. Amesteca totul, apoi pune la foc mic, pana ce dulceata s-a legat si zeama a devenit sticloasa.
- Daca o lasi mai mult (cum am lasat-o eu), dulceata isi schimba culoarea si nu mai e transparenta. Asta nu inseamna ca nu e buna. Doar culoarea devine putin mai rosiatica.
- Pune dulceata fierbinte in borcane si inchide-le cu capace. Ca sa nu se sparga, cand umpli borcanele, pune-le intr-o tava metalica.
- A doua zi, dupa ce s-au racit, pune borcanele in camara.