Dulceata De Gutui Cu Nuca
articol scris de AliceKitchenette blog Alice Kitchenette
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Aromata, parfumata...minunata. Si cum sa nu-ti placa toamna cand e plina de minunatii...
Toamna
Toti acei ce-ntreaga vara
Au lucrat din zori in seara,
Toamna au roade bogate
Au si fructe, si bucate ,
Mere,
Pere,
In panere.
Prune
Bune
Si alune,
Si gutui
amarui,
Cu puf galben
Ca de pui.
Si tot felul de legume,
De nu le mai stii pe nume.
Ingrediente:
8 gutui maricele - aprox 600g dupa ce le-am ras
100ml apa
1 kg. zahar tos
3 pliculete zahar vanilat
o jumatate de lamaie (optional daca va place mai acrisor)
bucati de nuca prajita
Mod de preparare
Pentru inceput se fierbe zaharul cu apa pana cand se obtine un sirop legat, ca sa va dati seama ca este bun siropul luati un pahar cu apa rece si cu ajutorul unei linguri puneti cateva picaturi de sirop in pahar, daca pana ajung la fundul paharului se fac bobite bobite atunci este gata. In acest moment dam focul mic la sirop si ne apucam sa radem gutuile spalate/curatate de puf.
Nu se rad mai devreme, fiindca daca stau mult timp, se inrosesc. Gutuile rase se pun la fiert in siropul obtinut pana se leaga suficient, eu am mai fiert cam aprx 1 ora. Cand e aproape gata, se adauga zaharul vanilat, zeama de lamaie-optional si bucatile de nuca prajite.