Dulceata De Dovlecei
Sursa Dulceata de dovlecei
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cand a inceput a se lasa frigul, vine soacra intr-o dimineata cu cinci dovlecei, recolta din gradina, daduse mana pe ei, asa ca se cerea a fi preparati cat mai iute inainte sa apuce sa se strice. Initial m-am gandit la o musaca de dovlecel, apoi o mancarica de dovlecel, apoi la niste dovleci pane .....Intr-un final, mi-am amintit ca vazusem o reteta interesanta aici. Prilejul perfect pentru a incerca o noua reteta, cu atat mai mult cu cat erau destul de multi dovlecei si asa ii terminam pe toti dintr-o tura. Singura retinere o aveam in legatura cu gelfix, n-am verificat cu dictionarul de E-uri in mana dar nu-mi place sa folosesc nici un fel de conservanti nenaturali in conserve. Dar anticipam deja ca va fi o dulceata destul de lichida, chestie pe care o cam detest, de pilda ador dulceata de visine dar ma calca pe nervi siropul care se scurge din acea dulceata, urmarea este ca trebuie sa fii extracarefull cand mananci ca sa nu te patezi. Asa ca i-am dat dreptate Ioanei cu gelfix si am dat o fuga la magazinul din colt sa cumpar un plic. Asadar avem nevoie:
Pregatim intai dovleceii: am "despielitat" cu un cutit de legume, le-am scos samburii cu o lingura si am taiat pulpa legumei in cubulete nu foarte marunte (ca mai scad la fiert), le-am pus intr-o oala mare, am turnat apa deasupra, am pus totul la fiert.1 kg dovlecei cubuleţe;500 gr zahăr;1 lămâie;1 plic gelfix;esenţă de vanilie.
Dureaza vreo 10 minute pana se inmoaie, timp in care amestecam zaharul cu gelfix. Cand dovlecelul e gata, il strecuram prin sita, ii punem iar in oala, adaugam zeama de lamaie si vanilia, apoi zaharul, amestecam si punem pe foc mic, maxim 20 de minute mai dureaza.
Borcanele curate si sterilizate sunt la datorie, punem dulceata in ele (mi-au iesit trei borcane si jumatate dintr-un kg de legume), le-am pus capacul ermetic si - metoda noua - am intors borcanul cu susul in jos, cica e metoda sigura de sterilizare a capacului, hihihi ma vedem noi. Le-am pus pe bufet si le-am invelit in niste prosoape curate de bucatarie sa se raceasca incet. A doua zi au fost aliniate in camara pentru portia de dulce zilnic.
O maaaaaaare bunatate!