contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dulceata De Coaja De Portocale - Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Copii, sint sigura ca nu veti uita niciodata dulceata de cirese albe de mai, sau pe cea de cirese negre, si nici pe cea de visine, ce se inghesuiau in dulapul fermecat din sufrageria dragei noastre "mamaia greaca".
Minunata femeie!
Nici macar o singura data nu deschidea borcanele pentru ea.
Le pastra cu sfintenie pentru momentul in care ii calcau pragul putinii ei musafiri: "cuscra"si voi, nepotii ei.
Nu exista alta dulceata mai buna!
La fel sint sigura ca va va fugi mereu gindul la dulceata mea din coaja de portocala.
Cum am inceput sa o fac va mai amintiti?
Nu ma indoiesc!
Pentru ca banii de cumparaturi in escapadele noastre in Grecia erau taaaare dramuiti pe vremea cind nu eram "natiune europeana din Uniune", faceam o selectie zdravana a cadourilor pe care ni le permiteam, printre acestea numarindu-se si vreo doua, trei dulceturi: de smochine verzi, de portocale si de coaja de pepene verde.
Pe urma, am zis: noi de ce nu am putea face?
Asa ca, de fiecare data cind in preajma sarbatorilor apareau si mult doritele portocale ne inregimentam docili la coada, fiecare primindu-ne portia stabilita.
Pastram cu mare grija cojile pina aparea ratia de zahar.
Insa ce obtineam cind le aveam pe amindoua merita efortul.
Ca sa nu se piarda reteta, o postez acum aici, sa fiti sigure ca o veti gasi oricind va va face trebuinta:
Dulceata de coaja de portocale - Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι




Ingredientele din care realizam delicioasa dulceata sint simple:
- coaja de la 2 kg de portocale
- 1/2 kg zahar tos
- 500 ml apa
Cum procedam?
Curatam portocalele si pastram cojile intr-un vas acoperite cu apa rece timp de 24 de ore. Schimbam apa si le mai lasam inca 24 de ore.
Ultima apa se scurge apoi se adauga apa curata si se pun la fiert pina ce se inteapa usor cu furculita. Cind sint gata, se scurg si se lasa sa se raceasca. Ajutindu-ne cu un cutit indepartam partea alba, carnoasa, dupa care taiem cojile in suvite de aproximativ 1 cm in lungul feliei.
Punem un fir de ata in ac si rasucind sub forma unui melc fiecare suvita o strapungem cu acul trecind ata prin ea si avind gria sa prindem si virful. Procedam asa pina epuizam suvitele de coaja de portocala obtinind siraguri de melcisori aurii.
Punem intr-un vas zaharul si 500 ml de apa si fierbem pina obtinem un sirop legat. Adaugam siragurile de coji de portocale lasind sa fiarba pina ce coaja devine stravezie, sticloasa iar siropul va capata aspectul mierii de albine.
Se scot siragurile pe o farfurie si taiem firul de ata cu o forfecuta, indepartindu-l. Melcisorii se rinduiesc in borcane (mie mi-au rezultat doua borcane din cantitatea prelucrata) turnindu-se apoi siropul deasupra. Se sigileaza bine cu capacul si se pastreaza la rece.