Dulceata De Cirese
articol scris de retete30minute blog retete30minute.wordpress.com
Aceasta dulceata, la fel cu cea de capsuni, sunt in TOP TEN pe lista dulceturilor mele preferate (bine mai sunt si cea de afine, de petale de trandafir si de zmeura).
Sunt simplu de facut si sunt superbe ca si gust si infatisare, mai ales cand vine vorba de cadouri de Craciun:)
Avem nevoie de:
- 2 kg cirese
- 1.5 kg zahar
- zeama de la 2 lamai
1. Spalam ciresele si indepartam samburele.
2. Fierbem ciresele, zeama de lamaie si zaharul la foc mic, apoi marim intensitatea focului si amestecam (aproape continuu) pana temperatura ajunge la 105 C.(Masurati cu termometrul de bucatarie). Folositi o oala mare deoarece compozitia va stropi. De asemenea se poate folosi cuptorul pentru a fierbe dulceata. Mama de exemplu pune compozitia intr-o oala mare in cuptor si o scoate doar din cand in cand pentru a o amesteca.
3. Fierbem la 105 C cam 10 minute, apoi facem ” testul vascozitatii”..cum imi place sa-l numesc…adica scoatem o lingura de dulceata pe o farfurioara si o lasam sa se raceasca. Daca e vascoasa, gelatinoasa, e gata.
4. In borcane sterile(adica fierte) cu capace sterile, turnam dulceata, lasand 2 degete de aer in borcan.
STERILIZAREA BOCANELOR: Se poate face in cuptorul cu microunde. Umplem borcanele pana la jumatate cu apa, le punem pe High in cuptorul cu microunde pana fierbe apa in ele. Apoi le golim si le punem in cuptorul preincalzit la 180 C. Lucram cu atentie pentru ca sunt fierbinti. Sterilizam si capacele sau folosim celofan si apoi capacele. E mai usor cu celofan si apoi capacul borcanului.
5. Inchidem capacele si asezam borcanele cu capul in jos.
POFTA BUNA!!!