Dulceata De Capsuni
Sursa Dulceata de capsuni
articol scris de Pasiunesiculoare blog Pasiunesiculoare
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Asa ca am purces catre campul de capsuni si mi-am ales eu ce am vrut, capsunele parfumate, mici, fiindca am vrut sa am fructul intreg.
Satisfactia este mare, cand faci totul cap coada tu, chiar daca nu iesi mai ieftin decat ce gasesti pe rafturile magazinelor, nu conteaza, e facut de tine si sti ce ai pus .Plus ca pe langa ca sti ce ai adaugat in borcanul ala, ai mai adaugat si un ingredient secret: DRAGOSTEA.
De cules, am cules cam 3 kg jumatate, dar dulceata am facut doar din 1,5 kg de capsuni.
Eu am ales sa urmez pasii retetei Sandei Marin cu mici modificari.
1,5 kg capsuni
1,3 kg zahar
zeama de la 1 lamaie 1/2
Am ales capsunile, le-am curatat de frunzulite si le-am pus intr-o strecuratoare incapatoare si am scufundat de cateva ori intr-un lighean cu apa.Am repetat operatiunea de vreo 5 ori ,de fiecare data schimband apa.Dupa ce le-am spalat, le-am lasat l-a scurs si apoi le-am pus intr-un castron incapator,in felul urmator:
un rand capsuni,un rand de zahar pana terminam capsunile,
ultimul strat fiind de zahar
Dupa care am stors zeama de la o lamaie(pentru evitarea oxidarii) si am lasat vasul acoperit pana a doua zi. In ziua urmatoare le-am pus intr-o oala destul de incapatoare si le-am pus pentru inceput la foc mic.In momentul in care s-a topit tot zaharul , am marit focul si am spumuit de cate ori a fost nevoie, stergand din cand in cand cu o carpa umeda peretii vasului
Intre timp am adaugat si zeama de la cealatata 1/2 de lamaie si am lasat sa fiarba pana s-a legat dulceata. Eu am preferat sa nu amestec in dulceata cu lingura, ci doar miscand de vas cat sa se amestece capsunile si sa nu se prinda.Aveti grija sa nu va indepartati de aragaz prea mult timp, deoarece se poate prinde foarte repede si poate da in foc. Pentru a fi siguri ca este gata dulceata, luati o lingurita de compozitie si picurati pe o farfurie, daca in momentul in care s-a racorit, nu curge inseamna ca este gata.
Daca este gata, opriti focul si dati de-o parte oala.Borcanele trebuie sa fie deja pregatite (sterilizate).Eu borcanele le-am spalat si dezinfectat in masina de spalat vase, dupa care le-am sterilizat in cuptor. Am turnat dulceata(va puteti ajuta de o palnie speciala daca nu cu ajutorul polonicului) in borcane si le-am inchis bine.
Le-am pus cu fundu in sus, pentu un etans mai bun si le-am lasat cateva ore asa invelite intr-o patura.
Per total eu am fiert la ea o ora jumatate fiindca noi dulceata/gemuri mancam de fel la clatite si atunci normal ca am vrut sa fie mai inchegata pentru a nu curge. Si normal ca nu puteam sa nu o incerc sa vad cum a iesit,
asa ca mi-am pus o felie de paine cu unt(facut in casa) si dulceata
Atat de buna si parfumata.