Dulceata De Capsuni
Sursa Dulceata de capsuni
articol scris de lia blog floare-floare.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Culoare…gust…parfum...toate intr-un borcan si mai ales fara conservanti !
4kg capsuni (spalate si curatate de codite)
Capsunele curatate si spalate le lasam la scurs intr-o strecuratoare, apoi daca sant mari le taiem dupa caz, in doua sau in patru. Le punem intr-o cratita incapatoare si bine spalata, smaltuita ori de inox/tuci.
4kg capsuni (spalate si curatate de codite)
2kg zahar
Zeama de la 1 lamaie mare
12 borcane/375ml, sterilizate
Capsunele curatate si spalate le lasam la scurs intr-o strecuratoare, apoi daca sant mari le taiem dupa caz, in doua sau in patru. Le punem intr-o cratita incapatoare si bine spalata, smaltuita ori de inox/tuci.
Punem zaharul si zeama strecurata de lamiae, peste ele si le lasam cam 1-2 h, acoperite cu un capac, sa-si lase zeama.
Apoi le punem la fiert, amestecand din cand in cand. Cand incep sa dea in clocot, luam cu o spatula, spuma care se formeaza la suprafata si amestecam usor, dar incontinuu sa nu se prinda de fundul cratitei. Cam dupa 30’ de clocot, scoatem cu lingura pe o farfurie si imedeat cum se raceste va ramane tare si legata, sem ca dulceata este gata si o putem lua de pe foc.
In caz contrar, mai lasam la fiert cateva minute si repetam testul.
Intr-o tava (ex.de aragaz), punem putina apa (de un deget, asta ca sa nu crape borcanele de la dulceata fierbinte) asezam borcanele unul langa altul si ajutandu-ne de un polonic si o palnie, umplem borcanele, rand pe rand. Pe fiecare borcan punem o bucatica de celofan (nu este neaparat nevoie, dar eu asa obisnuesc, pt o siguranta mai mare) si infiletam bine capacul. Imediat dupa aceasta operatiune, intoarcem borcanele cu capacul in jos, cam 15-20’ pentru formarea pojghitei protective.
Cand dulceata este rece, cosmetizam borcanele(le stergem pe exterior si decupam excesul de celofan),
le etichetam si le depozitam in camara.
Pofta buna!