Dulceata De Capsune
Sursa Dulceata de capsune
articol scris de JustLoveCookin blog ana-maria-ciolacu.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Inainte de a incepe povestea dulcetii, vreau sa spun o treaba. Pasionata fiind de gramatica si cu sute de carti citite in multe limbi, (o alta mare pasiune de-a mea) eu abia la 24 de ani mi-am dat seama ca fructele din poza de mai sus nu se numesc capsuni , ci capsune. Se vede ca nu am intalnit cuvantul prea des, incat sa imi atraga atentia. Cand am inteles ca m-am exprimat gresit atata timp, am fost pe cale sa ma rusinez. :) Dar cand am vazut ca aproape toti l-au folosit ca si mine pana acum, mi-a mai trecut putin. :) Conform Dictionarului ortografic, ortoepic si morfologic al limbii române, pluralul corect pentru fructul capsunului, capsuna, este capsune. Asa cum nu am spus meri/peri/pruni fructelor, ci mere/pere/prune. Rusinica sa-mi fie ca nu m-am trezit pana acum. :)) Si acum dulceata !
Ingrediente:
1 kg capsune
400-500 g zahar
zeama si optional coaja unei lamai
Mod de preparare:
Spalam capsunele, le scurgem, dupa care le taiem codita.
Daca sunt mici le putem lasa intregi, ale mele au fost mai marisoare si le-am taiat in doua sau in patru.
Punem deasupra zaharul, zeama de lamaie si daca vrem, si coaja.
Amestecam, acoperim vasul cu un servet curat si il dam la frigider timp de 12 ore.
Cu cat lasam mai mult la macerat, cu atat va fi mai buna dulceata.
Dupa 12 ore scoatem coaja de lamaie si punem la fiert timp de 50 minute, avand grija sa luam spuma cu o paleta cu gauri. Cu cat vor fi mai multe capsune, cu atat timpul de fierbere va fi mai lung.
Punem in frigider o farfuriuta, pe care o vom folosi pt a verifica si anume consistenta. : ))
Sterilizarea borcanelor:
Eu am o metoda super rapida si usoara: le spal foarte bine si le pun in cuptorul cu microunde la puterea maxima timp de 5-6 minute. Cand le scot sunt uscate si super fierbinti, asa ca trebuie sa avem grija sa nu le atingem fara o manusa. Capacele ar fi preferabil sa fie noi, dar daca vreti sa refolositi capace folosite, le puteti fierbe bine pentru a le dezinfecta.
Picuram putina dulceata pe farfuriuta de-acum foarte rece din frigider si daca se intareste rapid inseamna ca e gata. Trebuie sa fim atenti totusi, fiindca atunci cand se raceste se mai intareste si riscati sa patiti ca mine, acum vreo 6-7 ani cand am facut prima oara dulceata (de capsune) si am tot asteptat sa ajunga la consistenta dorita in timp ce fierbea. Cand s-a racit nu reuseam sa infing nici lingurita in ea, dar a fost buna si asa, fiindca o facusem eu. :)) Daca nu as fi gresit, nu as fi invatat,asa ca mi-a prins bine lectia.
Capsunele au foarte putina pectina, deci nu se leaga repede, de aceea e neaparat nevoie sa punem zeama de lamaie sau sa o fierbem destul de mult.
Turnam dulceata in borcane, le punem capacele si le stangem bine, dupa care le intoarcem cu fundul in sus. In felul asta se creeaza vidul. Le acoperim si le lasam sa se raceasca incet.
Cat sunt complet reci, le intoarcem si le punem intr-un loc uscat, racoros si preferabil intunecat.
E buuuunnaa tare !!!
Ghici ce am cumparat astazi din nou? :)) O ladita de 5 kg de capsune super dulci si parfumate care maine se vor transforma in dulceata! :))
S-aveti pofta !