Dulceata Aromata Din Ceapa Rosie
articol scris de lia blog floare-floare.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Foarte gustoasa, aromata, servita impreuna cu fripturi, cartofi sau legume fierte, este un deliciu cu totul aparte !
Noua ne place foarte mult si tocmai de aceia am pregatit o cantitate consistenta Jsa ne ajunga toata iarna J.
Inscriu aceasta reteta in concursul lansat de Teo , cu ocazia implinirii a 5 anisori de blogerit si a site-ului afaf , ce ne incanta gustururi-le cu diversele mirodenii si condimente minunate.
Timp de pregatire:200’
Ingrediente:
5 kg ceapa rosie
300ml ulei de masline
2,5kg zahar
2L vin rosu
300ml otet balsamic
2 linguri sare grunjoasa
1 lingurita pudra de chilli
2 lingurite praf de ghimbir
4 linguri amestec condiment
Mod de preparare:
In primul rand mi-am pregatit , propriul meu amestec de condimente pe care le-am macinat in rasnita de cafea si pe care le pastrez in recipient bine inchis, in dulap, la intuneric. Contine: coriandru;enibahar;chimen;cuisoare;scortisoara;nucsoara si anason , aproximativ in cantitati egale.
Din ardei iuti bine uscati si trecuti prin rasnita cu tot cu seminte, mi-am preparat pudra de chilli.
Odata pregatite ingredientele am trecut la prepararea reteteiJ dar, mi-am pus manusile mai intai J sa nu ma colorezJ.
Dupa ce am terminat de curatat ceapa (timp in care am si plans putinJ), am spalat-o si am taiat-o felii. Am pus uleiul la incins, am caramelizat 500g zahar si cand am obtinut o culoare usor maronie, am adaugat ceapa. Am amestecat si am lasat-o la calit pana a devenit usor sticloasa. Am adaugat sarea, apoi am stins amestecul, cu vin si am adaugat restul de zahar. Am amestecat usor pana cand a inceput sa fiarba, dupa care am dat focul la mic si am lasat-o sa fiarba usor, fara capac, timp de 2h, pana a inceput sa se lege. Am adaugat amestecul de condimente si am mai lasat-o la fiert inca 15’ . Dulceta fierbinte, am pus-o in borcane sterilizate (pregatite din timp) pe care le-am legat/capsat, apoi le-am asezat in paturi si le-am lasat la duns pana cand sau racit de tot (eu le-am tinut acolo doua zileJ).
Apoi le-am etichetat si le-am insirat frumosJ pe raft in camara.
Pofta buna !
Noua ne place foarte mult si tocmai de aceia am pregatit o cantitate consistenta Jsa ne ajunga toata iarna J.
Inscriu aceasta reteta in concursul lansat de Teo , cu ocazia implinirii a 5 anisori de blogerit si a site-ului afaf , ce ne incanta gustururi-le cu diversele mirodenii si condimente minunate.
Ingrediente:
5 kg ceapa rosie
300ml ulei de masline
2,5kg zahar
2L vin rosu
300ml otet balsamic
2 linguri sare grunjoasa
1 lingurita pudra de chilli
2 lingurite praf de ghimbir
4 linguri amestec condiment
Mod de preparare:
In primul rand mi-am pregatit , propriul meu amestec de condimente pe care le-am macinat in rasnita de cafea si pe care le pastrez in recipient bine inchis, in dulap, la intuneric. Contine: coriandru;enibahar;chimen;cuisoare;scortisoara;nucsoara si anason , aproximativ in cantitati egale.
Din ardei iuti bine uscati si trecuti prin rasnita cu tot cu seminte, mi-am preparat pudra de chilli.
Odata pregatite ingredientele am trecut la prepararea reteteiJ dar, mi-am pus manusile mai intai J sa nu ma colorezJ.
Dupa ce am terminat de curatat ceapa (timp in care am si plans putinJ), am spalat-o si am taiat-o felii. Am pus uleiul la incins, am caramelizat 500g zahar si cand am obtinut o culoare usor maronie, am adaugat ceapa. Am amestecat si am lasat-o la calit pana a devenit usor sticloasa. Am adaugat sarea, apoi am stins amestecul, cu vin si am adaugat restul de zahar. Am amestecat usor pana cand a inceput sa fiarba, dupa care am dat focul la mic si am lasat-o sa fiarba usor, fara capac, timp de 2h, pana a inceput sa se lege. Am adaugat amestecul de condimente si am mai lasat-o la fiert inca 15’ . Dulceta fierbinte, am pus-o in borcane sterilizate (pregatite din timp) pe care le-am legat/capsat, apoi le-am asezat in paturi si le-am lasat la duns pana cand sau racit de tot (eu le-am tinut acolo doua zileJ).
Apoi le-am etichetat si le-am insirat frumosJ pe raft in camara.
Pofta buna !