contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dulceata Aromata Din Ceapa Rosie

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Foarte gustoasa, aromata, servita impreuna cu fripturi, cartofi sau legume fierte, este un deliciu cu totul aparte !
Noua ne place foarte mult si tocmai de aceia am pregatit o cantitate consistenta Jsa ne ajunga toata iarna J.
Inscriu aceasta reteta in concursul lansat de Teo , cu ocazia implinirii a 5 anisori de blogerit si a site-ului afaf , ce ne incanta gustururi-le cu diversele mirodenii si condimente minunate.
 
 
 
 
 
Timp de pregatire:200’
Ingrediente:
5 kg ceapa rosie
300ml ulei de masline
2,5kg zahar
2L vin rosu
300ml otet balsamic
2 linguri sare grunjoasa
1 lingurita pudra de chilli
2 lingurite praf de ghimbir
4 linguri amestec condiment
Mod de preparare:
In primul rand mi-am pregatit , propriul meu amestec de condimente pe care le-am macinat in rasnita de cafea si pe care le pastrez in recipient bine inchis, in dulap, la intuneric. Contine: coriandru;enibahar;chimen;cuisoare;scortisoara;nucsoara si anason , aproximativ in cantitati egale.
Din ardei iuti bine uscati si trecuti prin rasnita cu tot cu seminte, mi-am preparat pudra de chilli.
Odata pregatite ingredientele am trecut la prepararea reteteiJ dar, mi-am pus manusile mai intai J sa nu ma colorezJ.
Dupa ce am terminat de curatat ceapa (timp in care am si plans putinJ), am spalat-o si am taiat-o felii. Am pus uleiul la incins, am caramelizat 500g zahar si cand am obtinut o culoare usor maronie, am adaugat ceapa. Am amestecat si am lasat-o la calit pana a devenit usor sticloasa. Am adaugat sarea, apoi am stins amestecul, cu vin si am adaugat restul de zahar. Am amestecat usor pana cand a inceput sa fiarba, dupa care am dat focul la mic si am lasat-o sa fiarba usor, fara capac, timp de 2h, pana a inceput sa se lege. Am adaugat amestecul de condimente si am mai lasat-o la fiert inca 15’ . Dulceta fierbinte, am pus-o in borcane sterilizate (pregatite din timp) pe care le-am legat/capsat, apoi le-am asezat in paturi si le-am lasat la duns pana cand sau racit de tot (eu le-am tinut acolo doua zileJ).
Apoi le-am etichetat si le-am insirat frumosJ pe raft in camara.
Pofta buna !