Dulce De Leche
Sursa Dulce de leche
articol scris de pansy blog panseluta-violet.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Prima,a lui David Leibovitz ,are ca ingredient de baza laptele condensat indulcit.Mi-a mai placut reteta asta si pentru ca e sigura,fara posibilitatea de accident in bucatarie.Adica nu se incalzeste conserva de lapte condensat nedesfacuta(caz in care exista posibilitatea exploziei ei).
A doua metoda este obtinerea dulcelui de leche din lapte integral .Reteta pe care am agreat-o a fost cea gasita pe blogul Liei ,pupu-te Lia!
INGREDIENTE (metoda 1)
-1-2 cutii lapte condensat (eu am facut aici din 2 cutii)
-un varf de cutit de sare
MOD DE PREPARARE :
1.Se preincalzeste
cuptorul la 220*C
2.Se toarnă
conținutul cutiilor de lapte condensat (397 g) într-un vas de sticlă
termorezistentă,se pun câteva granule de sare,se amestecă și se acoperă bine cu o
folie de aluminiu.Vasul se așează într-o altă tavă adâncă,în care se toarnă apă
fierbinte până la jumătatea vasului cu lapte condensat
3.Se pune totul în
cuptor,pentru 2 ore si 30 de minute.Se verifică din când în când nivelul apei și se
completează cu apă fierbinte dacă mai este nevoie.În acest timp laptele condensat se va carameliza transformandu-se în dulce de leche.
4.După ce scoateți
din cuptor, lăsați să se răcească 35-40 de minute,amestecați să se
omogenizeze,apoi transferați crema obținută într-un borcan cu închidere
bună,iar după ce s-a răcit complet, puneți-l la frigider,unde se va mai intari putin.
Aici vedeti dulce de leche cumparat de-a gata.
INGREDIENTE metoda 2 :
-1000 ml lapte
integral,minim 3,5% grăsime
-250 - 300 g zahăr
-puțină sare
-un vârf de cuțit
bicarbonat de sodiu
MOD DE PREPARARE :
Se pun toate
ingredinetele într-o cratiță de 4 l, dacă se poate antiaderentă, pentru că într-o prima fază,amestecul își va tripla volumul.
Punem pe foc și
amestecăm mereu până se dizolvă zahărul și începe să fiarbă,la început va fierbe
mai violent și își va tripla volumul. În momentul ăsta facem focul minim și
lăsăm să fiarbă încet aprox 1.5-2 ore.După această etapă nu mai este necesar să
amestecăm.Timpul de fierbere depinde de cât de tare vrem să se caramelizeze și
cât de consistentă vrem să fie,dar sa tineti seama de faptul că în momentul
în care se răcește, crema se va întări,așa că ea trebuie să fie relativ lichidă
când terminăm fierberea.Puteți face probă cu picătura,exact ca la dulceață.Eu am tinut-o pe foc 2 ore si 10 minute,nu de alta,dar am uitat de ea ,drept care dupa ce s-a racit s-a intarit tare de tot,de a trebuit incalzita la microunde pentru a o putea utiliza.Asa ca mai bine puneti ceasul sa sune,sa nu patiti ca mine.
Turnați crema
obținută într-un borcan cu capac și puteți să o păstrați la frigider.