Dovlecel Cu Brînza La Cuptor
articol scris de mayas-esprit.blogspo blog mayas-esprit.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Cum de la mine nu va puteti astepta la retete cu prea multe ingrediente, la fel si azi, va las una extrem de complicata, asa precum sînt eu. Doua ingrediente de baza si condimentele de lînga :D
Daca va plac dovleceii si brînza, si un stil minimalistic în farfurie, nimic nu va mai sta în cale. Important e sa aveti ingrediente de calitate. Stiu ca multi se enerveaza la auzul acestei "expresii", dar ca va place sau nu, adevarul asta este. Din ingrediente bune, iese mîncare buna. Cu asta nu ma refer neaparat la Bio ( nu tot ce zboara se manînca :D ), ci doar deschideti putin ochii si nasul, activati-va simturile cînd cumparati legume, fructe, carne... toate cele care le doriti într-adevar proaspete.
Chiar daca de vreo doua zile s-a racit, noi sîntem setati pe primavara deja de mult, si chiar daca la noi sezonul de dovlecei înca nu e deschis, vecinii nostri (nu chiar directi) italieni livreaza marfa buna. Cert este ca avem nevoie de legume, mîncaruri usoare si colorate, dar bineînteles ca, si cîte-o fleica sau o coasta la gratar, asa cînd si cînd... sa capatam puteri :P
Daca va plac dovleceii si brînza, si un stil minimalistic în farfurie, nimic nu va mai sta în cale. Important e sa aveti ingrediente de calitate. Stiu ca multi se enerveaza la auzul acestei "expresii", dar ca va place sau nu, adevarul asta este. Din ingrediente bune, iese mîncare buna. Cu asta nu ma refer neaparat la Bio ( nu tot ce zboara se manînca :D ), ci doar deschideti putin ochii si nasul, activati-va simturile cînd cumparati legume, fructe, carne... toate cele care le doriti într-adevar proaspete.
Chiar daca de vreo doua zile s-a racit, noi sîntem setati pe primavara deja de mult, si chiar daca la noi sezonul de dovlecei înca nu e deschis, vecinii nostri (nu chiar directi) italieni livreaza marfa buna. Cert este ca avem nevoie de legume, mîncaruri usoare si colorate, dar bineînteles ca, si cîte-o fleica sau o coasta la gratar, asa cînd si cînd... sa capatam puteri :P
Ingrediente:
- 1 dovlecel mai dolofan, în jur de 500 g
- 200-250 g Feta sau alta brînza de acest gen
- 2-3 linguri ulei de masline
- verdeata de care doriti - noua ne place cel mai mult cu cimbrisor sau cimbru
- sare si piper din rîsnita
O lingura de ulei am întins/pensulat pe fundul vasului termorezistent. Am asezat feliile de dovlecel taiate gros, le-am sarat (putin ) si piperat, iar peste ele am asezat felii de brînza. Am presarat verdeata rupta si am stropit cu ceva ulei de masline. În faza asta, daca acoperiti forma cu folie de aluminiu si o dati la rece, puteti sa uitati de ea cîteva ore fara probleme. Nu se întîmpla nimic rau. Asta asa ca informatie, în cazul în care doriti sa pregatiti din timp din anumite motive.
Cînd insa i-o veni timpul, preîncalziti cuptorul la 200-220°C, dati forma pe gratar în mijlocul cuptorului si asteptati sa se rumeneasca brînza asa cum va place. Nu exagerati, dar nici palida n-o lasati. Nu folositi brînza care se topeste. Feliile de dovlecei nu trebuie sa fie moi, ci sa ramîna mai crocante.
Cînd insa i-o veni timpul, preîncalziti cuptorul la 200-220°C, dati forma pe gratar în mijlocul cuptorului si asteptati sa se rumeneasca brînza asa cum va place. Nu exagerati, dar nici palida n-o lasati. Nu folositi brînza care se topeste. Feliile de dovlecei nu trebuie sa fie moi, ci sa ramîna mai crocante.
Dupa mine... deliciu pur!
Nu chiar în aceeasi nuanta, va las si cîteva lalele lamîioase si va doresc un sfîrsit de saptamîna asa cum va place. Cu soare si caldura sau mai racoros si ploios asa cum îl vom avea noi. Am avut multe zile calduroase si senine, iar acum chiar avem nevoie de putina ploaie. Cum altfel s-ar simti rasfatate florile din gradina? Cum altfel am sta sub paturica si am citi o carte buna? :D