Dovlecei Umpluti Cu Legume
articol scris de truedelights blog
Dovlecelul zuchini, leguma alb-verzuie si lunguiata, cu miez cremos, este soiul de dovleac cel mai intalnit in piete si cel mai consumat de romani. Un alt sortiment este dovlecelul patison, la fel de bun dar mai rar intalnit. Toate soiurile de dovlecei sunt bogate in hidrati de carbon, magneziu, potasiu, fosfor, calciu si vitamine (A,B,C,E), si sunt sarace in calorii si glucide. Bogati in fibre de calitate, in potasiu si apa, dovleceii au propietati diuretice si se digera foarte usor. Chiar daca in bucatarie dovlecelul este considerat o leguma, din punct de vedere botanic el este un fruct. Dovleceii pot fi serviti proaspeti, in salate, pane, umpluti cu carne, legume sau branza, prajiti, copti , sub forma de chiftele, clatite sau chiar murati. Si florile dovleceilor sunt comestibile, acestea se pot umple cu branza, carne sau pot fi pregatite sub forma de desert (date prin aluat dulce de clatite si apoi prajite).
INGREDIENTE:
2 dovlecei, 2 fire ceapa verde, 200 g legume (morcov, fasole verde, broccoli, porumb, mazare, ardei gras), marar, patrunjel, busuioc, 1 rosie, cascaval, sare, piper, 5 linguri ulei.
PREPARARE:
Dovleceii se curata de coaja, se taie in doua pe lungime, apoi li se scoate miezul cu ajutorul unei lingurite. Ceapa tocata marunt se inabusa in 2 linguri ulei, se adauga miezul scos de la dovlecei- tocat marunt si legumele- spalate, curatate si taiate in bucati mai mici. Se lasa la calit pana se inmoaie toate. Se adauga marar, patrunjel, busuioc si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
Se umplu dovleceii cu amestecul de legume. Deasupra fiecaruia se rade cascaval si se pun felii de rosii. Se aseaza apoi, intr-un vas termorezistent, impreuna cu 100 ml apa, 3 linguri ulei si un praf de sare. Se acopera cu un capac sau cu folie de aluminiu si se dau la cuptor pentru 25 minute. Se indeparteaza capacul si se mai lasa la cuptor inca 15- 20 minute. Se servesc calzi.