Dovlecei Cu Cascaval Si Usturoi
articol scris de Povestelnicul blog povestigustoase.com
Vegetarieni din toate tarile, adunati-va! In reteta asta, zare de carne nu se vede. Pentru ca a hotarat Povestelnicul intr-o zi sa nu aiba carne pe masa (este o mare minune, pentru ca asa ceva se poate intampla numai daca pica vreun asteroid pe pamant, sau iese vreo lege dupa care mancatul de carne se pedepseste cu exilarea in antarctida pentru zece ani). Dar veni si ziua cu exceptia, si cand ai un dovleac, niste usturoi si putin cascaval, se poate face abstractie de usa congelatorului unde se ascund solduri de juvine cuminti. Deci:
Ingrediente:
1 dovleac tuchini
100g cascaval
1-2 catei de usturoi (depinde cat de tare va este frica de vampiri)
4 rondele de ridiche dulce (alba)
1 rosie
1 lingurita de seminte de chimen
1/2 lingurita de besar
1 varf lingurita de coriandru praf
oregano
busuioc
piper negru praf
sare
ulei de masline
aceto balsamico
Mod de preparare:
Cu agerimea unui samurai, dovleacul se taia fix in jumatate.
Cu causul unei linguri (sau daca vreti, poate va e mai comod – unei linguriti) scobiti miezul dovleacului, dar nu fiti foarte vigilenti,
pentru ca 0.8-1.0 cm grosime a peretelui dovlecesc tot trebuie sa ramana.
Dupa asta, dati in clocot o cratita cu apa si lasati in ea jumatatile de dovlecel, sa fiarba 3-4 minute.
Pana una alta se fac alte griji ale gospodariei: se da, de exemplu, cascavalul prin razatoare,
si dupa asta, tot el, se toaca marunt.
Aici e tocmai timpul de a pregati umplutura pentru dovleci. Se amesteca toate laolalta: cascavalul, miezul tocat de dovleac (daca n-ati reusit sa-l si dati la pasari),
Se pune putina sare, besar, putin piper negru, praful de coriandru si semintele de chimen.
Amestecati bine ca sa obtineti o masa omogena.
Cand dovleacul s-a inmuiat in apa fierbite, se scoate si se pune in apa rece ca sa se opreasca toate procesele termice care pot continua in fibra acestuia dupa fierbere. Scurgeti jumatatile bine de apa si uscati-le cu un servetel.
Umpleti cavitatile dovleacului cu amestecul aios si la cuptor cu ele (150-200 grade), pentru vreo 20-30 min. Cand deasupra se va pune o crusta cafenie iar dovleacul se va rumeni usor sa stiti ca este gata.
Ridichea si rosia o taiati rondele, o sarati putin, o stropiti cu otet balsamic si ulei de masline. Mai fulguiti peste ele cu oregano si imbatati-le cu putin busuioc.
Cam asta e. Eu am mai avut o bucata de lavash, niste frunze proaspete de spanac. Se mai plictiseau pe fundul unui borcan si niste masline, de aceea am decis ca nu le va fi trist impreuina cu dovleacul: cat au stat impreuna pe o polita a frigiderului s-au si imprietenit, era pacat sa-i despart in ziua asta de sarbatoare.
Acum va urez sa aveti pofta! Daca va va place, mai gasiti pe blog undeva inca o reteta cu dovleci impluti.
Pe curand!