Dobos
Sursa Dobos
articol scris de anditudor.blogspot.c blog anditudor.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Un desert fabulos ce nu necesita o introducere extra sonora. Imaginile ii spun povestea...
Blat ( pt 6 foi)
6 oua+125g zahar+140g faina+35g unt topit si racit
- se separa ouale
- albusurile se bat cu 2/3 din zahar, galbenusurile cu restul
- se amesteca cele 2 compozitii, apoi se adauga alternatic si cate putin faina si untul
- se coc 6 foi subtiri, cca 7 minute la 370F (187C) pe tava asternuta cu hartie de pergament
- se lasa la racit pe hartia de pergament pe care s-a copt
* am facut 3 foi pe-o forma patrata apoi le-am taiat in 2
Crema
4 oua + 140g zahar+ 200g ciocolata amaruie (ori amestec)+ 200g unt la temperatura camerei+ 1 lingurita extract de vanilie
- ouale si zaharul se fierb in bain marie pana ce amestectul isi schimba culoarea si se ingroasa (ca o smantana groasa) apoi se lasa deoparte cca 10 minute si se adauga ciocolata tocata martunt, amestecand pana se incorporeaza perfect si se lasa deoparte pana s-a racit complet
- untul de bate spuma, apoi i se adauga, lingura cu lingura, amestecul cu ciocolata
Tortul se asambleaza ca in imagine, cea mai frumoasa foaie se pastreaza pt ''dob'' (tambur)
Glazura de zahar ars
150 g zahar + cateva picaturi de zeama de lamaie + 1 lingura de unt
(se poate face si numai din zahar, insa combinatia de mai sus e la fel de crocanta si mult mai usor de manevrat)
- toate ingredientele se pun intr-o cratita, se amesteca usor apoi nu se mai amesteca pana ce nu se transforma totul intr-o spuma de culoarea chihlimbarului
- daca atunci cand luati craticiuoara de pe foc amestecul este spumos, amestecati incontinuu pana ce capata un aspect usor transparent si puteti trece la ornare
Foaia cea mai frumoasa se taie in triunghiuri (pt un tort rotund), in felii dreptunghiulare pt un tort parelelipipedic samd. Eu am vrut sa capete forma unei prajituri asa c-am taiat foaia in patratele, le-am dat la frigider pe o foaie de pergament unsa cu unt, timp in care am pregatit glazura. Am pus din caramel, cu lingura, pe fiecare patratel, apoi am ornat prajiturica.
Cantitatile de aici dau un tort family size, nu party size :)
Caramelul care ramane de la patratele, se poate zdrobi intr-un blender si folosi pt a invesmanta niste trufe de ciocolata.