Doar Pentru Curajosi
articol scris de aphextwinz blog aphextwinz.wordpress.com
Pentru ca ma simt datoare fata de Laurentia, m-am gandit sa ii dau un umar de suport in prezentarea unei retete foarte gustoase. Ma rog, am recreat acest miracol al lumii halitorilor si am citit ca ea a fost luata la trei pazeste pentru ca a facut mozzarella in carozza, cica e nesanatoasa, are carbohidrati.
Cum eu sustin miscarea anti-carbohidrati o sa vin cu ceva muult mai sanatos. (ps: Laura, iti sunt datoare pentru felul in care scrii retetele, cand am nevoie de retetar pt ceva de la munca, pac, copy/paste de la tine, stiu, am de dat o bere, azi ti-am “furat” papricasul)
In afara de explicarea acestei reteta care stiti ca e un clasic in bucataria mea, sa va arat ce pohta pohtii.
Au scumpit astia plescoii (numai cei de Valmar aduc cu ce facea bunicul), 39 kila, din fericire sunt usori si fac pachetele mici, asa ca imi permisei o portie. SI aveam chef si de fasole batuta si doar nu era sa ma apuc sa fac, asa ca luai de la Billa. Decenta la gust dar … ma intelegeti, partaitoare bine.
Pohta mi-o facui, ce sa mai.
Si acum sa umblam la sanatate, dieteticianul meu a zis ca trebuie ingrediente bio, cred ca-s destul de bio. Nu am intrebat cartoful, in rest carnatii aceia plus din aia populari (recenta descoperire la un magazinas mic din Eforie, facuti de Gepeto), un ou de gaina si o branza fenomenal de buna, de dobrogea, din punctul meu de vedere bate multe branze de “Sibiu”.
Am taiat toate ingredientele ca sa merg pe varianta rapida si fara condimente suplimentare sau adaosuri de grasimi care nu sunt necesare, asa ca am adaugat si niste slaninuta afumata.
A se observa in sectiunea carnatilor populari si minunatele urme de grasime, semn ca acestia chiar au vazut porcul.
In reteta originala as fi prajit cartofii in ulei dar v-am zis, mergem pe varianta sanatoasa si punem cele de mai sus in tingire. Fara nimic, nici macar sare. Au carnatii si sunca (asa zicea bunicul la slanina) tot ce le trebuie).
Ca sa nu avem un rezultat neplacut si uleios, zdrobim cartofii care binevoitori inghit tot ce a iesit din carnuri.
Spre final spargem si un ou si amestecam asa, cat sa se bage si albusul in seama dar sa mentinem galbenusul la cele mai inalte cote.
La sfarsit, dupa ce punem in blid gateala, radem branza din belsug. Care contine grasimi naturale nehidrogenate.
Dupa acest mic dejun (care ar putea constitui, nu e asa, dejun sau chiar cina, pentru ca precis intr-o parte a globului cand la noi e seara la ei e dimineata), ne tragem sufletul cu un desert din buruieni, de data asta ne ferim de zahar si faina, care stim ca sunt nocive si alegem plante cu suc de graminacee.
Sper ca v-am dat idei de o reinterpretare a clasicilor cartofi prajiti cu ou si branza si va doresc spor in orice intreprindeti.
rororo