Doamna Comsa Despre Ceva Neplacut Dar–iac!- Necesar
articol scris de casutalaurei blog casutalaurei.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Adica despre pregatirea matelor pentru a fi folosite la carnati si cartabosi. Doamna Comsa ne da aceste sfaturi detaliate la sfarsitul capitolului despre cartabosi, ele ar fi meritat sa aiba un capitol separat de aceea am si ales sa le scriu intr-un post separat. Recunosc ca n-am executat inca aceasta operatiune si deocamdata nu simt nici o graba in a o face (noroc ca are cine ) dar nu strica sa ne informam din timp.
“Bunatatea carnatilor si a cartabosilor depinde foarte mult dela curatitul matelor; deci aflu necesar sa amintesc aci, in scurt, ceva si despre ingrijirea si curatirea acestora.
Indata ce s`au scos matele din porc, le punem intr`un cos si pana sunt inca calde, le curatim de orice grasime, apoi presam continutul lor si indoindu-le peste mana ca cum adunam o franghie, le taem ca un metru de lungi; dupa aceea punem apa rece in ele de nenumarate ori si le spalam bine; dupa aceea cu ajutorul unui betisor rotund (sau o coada rotunda de lingura) intoarcem matele pe dos si le spalam bine.
Matele subtiri, asa intoarse, le radem cu muchia unui cutit, cu mare ingrijire, pe fundul rotund al unei postavi (troaca); cat trebuie sa radem, ne arata insasi matul, care, cand este bine ras si curatit, sufland in el, apare curat si transparent ca o foita de tigare, apoi le punem intr`un vas, cu apa rece, pana cere trebuinta.
Curatirea matelor groase se face in apa calduta, punand-o de mai multe ori prin ele, apoi intoarse, frecate mai intai cu sare, lasandu-le apoi sa stea o 1/2 ceas; apoi spalate din nou in cateva ape reci si dupa aceea puse intr`o copae cu fasii de foi de porumb (de pe tuleu) si le frecam bine cu aceste fasii, la urma mai adaogam si ceapa marunt taiata, frecandu-le din nou bine. Astfel lucrate vor ramane matele albe, frumoase si fara nici un miros; acum le spalam de mai multe ori in apa rece, lasandu-le sa stea, pana la trebuinta.”