contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Din Stiinta Bunicii: Pastrarea Carnei In Timpul Verii

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga


Photobucket

Ehe, astazi ni se pare un lucru normal sa avem la indemana in frigider multe sortimente de alimente pastrate prin congelare si la doar o ora doua gata de a fi preparate dupa ce am dezghetat. Am fost intotdeauna curioasa sa stiu cum procedau pe vremuri femeile ca sa aiba carnita proaspata. Desigur cea mai simpla cale era taierea si prepararea carnii chiar atunci, foarte adesea gasim in Biblie la momente de bucurie si de aniversare fraze de genul: "Si au luat o oaie si au taiat-o si au pregatit-...". Si de modalitatea de a pastra carnea in fantana auzisem, doamna Comsa a lamurit restul misterului, da, gospodinele aveau trucurile lor, unele chestii de mai jos (cum ar fi ca de inghetam carnea isi pierde sucul si gustul) m-au nedumerit dar per ansamblu chiar mi s-a parut foarte interesant.

"Neavand ghetar, sau racitor, la dispozitie, in timpul verei, putem pastra carnea chiar si o saptamana, fara a se strica sau a capata vre-un miros neplacut. Spre acest scop, curatim mai intai, carnea de grasime, pecat se poate si de oase, apoi o invelim mai intai intru`un tifon mai rar, apoi cu tifon cu tot invelita intr`un servet curat, care a fost mai intai inmuiat in o solutie de 3 grame acid salicylic. 1 kg apa, bine stors agatand-o de o sfoara cu carlig si lasata intr`o fantana pana la suprafata apei sau pus servetul intr`o ladita, acoperit cu nisip, uscat si pusa in pimnita. Mai putem pastra carnea si agatand-o intr-un racitor cu gheata, avand grija sa n-o bata musca.
Pimnitele si camarile umede nu sunt bune pentru a pastra carnea in ele, caci capata numai decat un miros si gust neplacut.
Carnea de paseri o putem pastra, iarna, in locuri reci mai mult timp, devenind in acelas timp, si mai frageda, dar sa nu o punem sa inghete, caci isi pierde sucul si gustul. Inainte de a o pune la pastrare, smulgem pasarei penele si fulgii, uscat, dar fara a-i vatama pielea, apoi ii scoatem intestinele si maruntaiele, dar sa nu o spalam.
Carnea de vitel si ficatii, le putem pastra cateva zile daca punandu-le intr`un  castron mare, punem peste ele lapte acru (lapte prins si smantanit), primenind laptele acru, in fiecare zi odata.
Paserile batrane le taiem si imediat le punem cu pene cu tot intr-un vas cu apa rece sa stea o noapte acolo; apoi oparite cu apa clocotinda si curatite ca de regula.”

Articol recomandat de casutalaurei.blogspot.com