contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dieta Pentru Gurmanzi

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

 

Este bine stiut faptul ca gurmanzii au, de cele mai multe ori, probleme cu greutatea. Un apetit iesit din comun, pofte ce nu pot fi stavilite, conduc la o viata dezordonata. Gustari servite seara pe furis, un mic dejun care seamana mai degraba cu un pranz la o nunta, gustari care nu au nimic sanatos pe lista, portii care sunt de mult depasite. Practic, reguli dupa reguli sunt incalcate, dar, pentru gurmanzi, asta inseamna rutina. Pentru ca atunci cand duci o viata nesanatoasa, te-ai obisnuit cu anumite lucruri, orice schimbare implica efort, pentru multi acest efort este respins inca de la bun inceput.

De ce gurmanzii se feresc de schimbari

Pentru multi dintre gurmanzi, dietele sonorizeaza cu instructia militara. Nu implica de cele mai multe ori satisfactie, vreun beneficiu, si-atunci de ce sa le faci? Doar ca sa te chinui? Nu, fireste ca nu.

Orice gurmand stie ca are o problema, ca mananca prea mult, pofteste din nimic, dar trebuie sa manance, apoi nu se mai poate opri, stie ca este o victima, dar nu vrea sa faca o schimbare din pricina fricii. Frica de a da rateu. Frica de a adopta o dieta, inscriindu-se, probabil, si la insucces. De unde ideea aceasta? Din obisnuinta, din comoditate, dar de cele mai multe ori din frica. Daca un gurmand accepta ideea unei schimbari, face sport, tine dieta, se cantareste mereu, este atent la ceea ce mananca, inseamna ca este un om care a constientizat hazardul in care a trait si acum vrea sa il dea uitarii.  De asemenea, acest om este un exemplu de vointa. Daca exista si un gram de vointa, orice schimbare poate fi intrezarita.

Mese mici si dese

Pentru multi dintre gurmanzi, stapanirea poftei de mancare este o piatra de moara. Nu se poate si pace. Nu se poate renunta la o portie sau doua cu friptura, pentru ca senzatia parca tot nu dispare. Este acolo, prezenta, sacaitoare, te incorseteaza, nu te lasa. Evident, in clipa urmatoare sunt imbratisate farfuriile cu friptura, mai ceva ca o statuie. Deci, senzatia imensa de foame, nevoia de manca mult, obisnuinta sunt din start factori care inlesnesc orice schimbare posibila in stilul de viata.

Totusi, un gurmand, mai ales daca vrea, poate sa tina o dieta, poate sa slabeasca. Ce-ar trebui sa faca? Sa uite in start ideea de a manca mult, repede, pe fuga, ca dau turcii si fura toata mancarea de pe masa, sa uite ideea de a nu face sport, de a sta toata ziua pe canapea.

Portiile mari vor fi inlocuite cu portii mici si servite la intervale regulate de timp, pentru a creste rata metabolismului, de regula o masa se servesre la 3-4 ore. In cazul unui gurmand, mesele se divid, ele devin mai mici, astfel nu mai vorbim de 3 mese mari, ci de 5-6 mese pe zi, portile fiind foarte mici. Evident, luandu-se in calcul ideea piederii in greutate, caci un gurmand mancand mult are si ceva kilograme in plus, trebuie adoptata o dieta hipocalorica, deci saraca in calorii, mai putin decat are el nevoie, pentru a fi astfel indusa slabirea. Insa, dieta nu trebuie sa fie drastica. Daca nu se va face sport, atunci dieta va fi realmente drastica, gen 1200 de calorii. In genere, o dieta nu trebuie sa scada sub 1500 de calorii, este de bun-simt, cifra este una medie. Daca se face sport, deci se incearca adoptarea unui stil de viata sanatos, se vor include cateva gustari in plus, pentru ca aportul caloric sa sustina organismul in timpul efortului depus, de exemplu, la sala.

Astfel, vorbind de un gurmand, mesele se vor servi dupa un orar, ideal micul dejun se va servi in prima ora de la trezire, apoi la circa 2-3 ore o prima gustare si la acelasi interval pranz, gustare, iarasi gustare si tot asa, pana la cina, insa, daca se ajunge undeva la ora 20.00 seara, ideal ar fi sa nu se mai manance nimic dupa aceasta ora, oricum organismul incepe sa devina lent, digestia nu se mai realizeaza cum trebuie, creste riscul de a asimila, de a lua in greutate. Cu alte cuvinte, 5-6 mese pe zi, mici si servite des, la un interval anume, acelasi, am zis 2-3 ore in cazul presoanelor foarte gurmande, da rezultate.

Insa, nu tot timpul este atat de usor. Conteaza si ce se consuma. Astfel, la micul dejun se va consuma: cereale integrale, o friptura slaba la gratar sau sunca slaba de pui, legume proaspete, suc natural, lapte degresat, ceai verde, se pot combina nuci, seminte cu lapte si fructe uscate, combinatia aceasta trebuie acompaniata de fulgi de cereale integrale (orz, ovaz, secara, etc). Au un indice glicemic mic, fibre care le fac greu digerabile, astfel tin de foame, se digera mai greu, iar senzatia de foame nu mai persista.

La gustare se poate servi un iaurt dietetic, un fruct, nu vor consuma fructe bogate in zahar, merele sunt sarace in zaharuri. Se mai pot consuma cateva seminte sau cateva nuci, dar cu grija. Daca senzatia se foame persista, se va vor consuma lichide, ceai verde, apa, limonade, fara zahar, nu sucuri dulci. Se poate servi ca si gustare un sandvis pregatit in casa din:  o felie de paine integrala si o lingurita cu unt de arahide, care se va intinde pe paine. Contine grasimi, fibre, zahar, tine de foame,e ste o combinatie sanatoasa. De asemenea, se pot combina iaurturi dietetice cu fulgi de ovaz si cateva seminte sau bucati de fructe pentru o gustari sanatoase.

La pranz se poate consuma o friptura ( de peste, pui, curcan), cu salata de legume (au fibre) si paine integrala. In schimb, la cina se va renunta la friptura, se poate consuma  un piure de legume, se vor evita totusi legumele care ingrasa, care au zahar (morcov, mazare)  porumbul ingrasa, cartoful, iarasi. Pentru aceasta, este nevoie sa se documenteze subiectul referitor la lista de alimente sarace in calorii, bogate in fibre, care slabesc. Deci, sa se manance sanatos, urmandu-se principiul indicelui glicemic.

In genere, alimentele integrale, nerafinate, neprocesate, unele pregatite in casa sunt sanatoase. Deci, fara fast-food, fara alimente rafinate, semipreparate, fara conserve, compoturi, dulciuri din comert.

In plus, un gurmand are nevoie de ajutor, deci este bine sa roage un prieten sa tina dieta cu el, sau sa mearga la sala cu el, sa il ajute sa planifice mesele, sau sa le prepare. De asemenea, este nevoie de suficienta odihna, 7-9 ore per noapte, de lichide suficiente, 8 pahare pe zi, si de un temperament echilibrat.

De retinut! Se va opta mereu, fie ca este vorba de gustari, fie ca este vorba de mese. De  alimente proaspete, in combinatii inteligente, iar meniurile vor fi planificate din timp. Evident, in functie de gradul de implicare, se vor vedea si rezultatele.


Filed under: Slabire sanatoasa Tagged: alimente cu un indice glicemic mic, dieta Atkins, dieta cu supa de varza, dieta daneza, dieta de slabit, dieta disociata, Dieta Dukan, dieta echilibrata, dieta hipocalorica, dieta Montignac, dieta pentru gurmanzi, dieta pritikin, dieta rapida, dieta south beach, dieta stricta, indice glicemic, indice glicemic alimente, indice glicemic carne, indice glicemic dovleac, indice glicemic struguri


Articol recomandat de madalina-stama.net