contact retete mancare
rss retete mancare
gatesteinteligent twitter
facebook
 feedback

Dieta Mezo

Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga

Cu stupoare in pleoape descopar ca exista o noua dieta la moda, dupa ce s-a trecut prin toate, ei bine, am avut o epifanie de cand cu dieta Paleo. Dieta nemaipomenita, totul e prajit, jumarile sunt paleo, fasolea cu ciolan e paleo, capsunile, kiwi, crevetii, fructele de mare in general, sunt paleo, mai ales gatite in vase ultramoderne. Cica asa manca omul din paleolitic si e sanatos (nu mai stiu ce medie de viata avea omul ala, vreo 20-21?).

D’apai daca e sanatos, sa ne raliem si noi la moda, ba mai mult, sa facem un pas inainte, pentru ca, nu e asa, pana la dieta Neo ne trebuie o perioada in care am dezvoltat instrumentele taietoare, lovitoare in cap, datatoare de castane prostilor si … sa nu mai lungim, suntm acum la dieta mezo. Pentru ca in mezolitic viata omului a luat amploare, asa ca de ce sa ne rezumam la jumari, pe pariu ca oamenii de atunci care, vorba aia, au facut sanii si au domesticit cainii, faceau si paine, asa ca prima reteta este de: sandwich cu snitel.

Slide1

Descoperirea focului si a altor instrumente care vor fi ulterior puse in slujba aparatorilor crestinitatii, au facut omul mai destept. Pentru ca inainte de a arde vrajitoare pe foc, omul a descoperit ca oul poate deveni omleta. Precis ca, desi animalele se cam dusera in durerea lor, ca venea un prim val de incalzire globala si inca nu exista Greenpeace sa ne invete cum se dezcalzeste globul, au scapat o felie de mistret in oul care tocmai cazuse in aceleasi flacari.

Asadar omul mezolitic a descoperit snitelul. Rosiile inca nu le descoperise, dar pe vremea aia savantii americani nu stiau ce se coace pe continentul ala, asa ca putem considera ca reteta face parte dintr-o increngatura ce va trebui studiata (deci fonduri si viza de state, am notat).

Maioneza e un termen generic, desigur ca Paleo foloseste foarte multe alimente bogate in omega 3. Cum omul din mezolitic era mai destept ca ala din paleolitic, eu am luat omega 3 gata facut si iaca ingredientele (frunza aia e la misto, e de morcov, ca astia m-au zapacit, omu ba e african da alb, ba e asiatic da tot alb).

Slide2

Deci in mezo dieta se compune nu numai din ceea ce omul vaneaza (cum ziceam mai sus, kiwi, goji, quinoa) ci si din preparate supuse caznelor termice.

Pe vremea aceea omul, destul de nesanatos la vremea lui, nu devenise vegetarian, asa ca respectivul sandwich mezo se consuma folosind si caninii din dotare.

Slide3

Desigur ca avem si o reteta de desert, tot un fusion intre doua continente care inca nu stiau unul de celalalt. In mezo oamenii aveau nevoie de caine ca sa se incalzeasca (se dusesera mamutii, dar tot frig era), sa le prinda mistretii si sa le pastoreasca oile. barabulele americane pot fi inlocuite cu napii locali.

Dar musai pentru reteta asta mezo (care o bate pe aia paleo, clar, ca suntem nitel mai sus evolutiv), homo nostru a socotit sa faca un confit de carnati. De oaie, capra, vaca, dintzozaur, nu conteaza, dar musai tinuti in untura.

Slide4

Combinatia ideala este cea pe care o stiti deja (dar inca nu o declarasem mezo):

Slide5

Acestea fiind zise, daca imi fura cineva ideea cu mezo, nu e nimic, mai avem si neo si dupa aia o dam in altele, ca denumiri gasim destule, ma gandeam la ceva nume legate de evolutia omului, de la homo erectus pana in prezent. (stiu ca erau si inainte de erectus, dar naiba ii mai stie).

Deci pana la dieta erectus, va rororo si sper macar o parte din cei ce se hranesc nu doar se nutresc.

ps: tot scriu sa vad cand il apuca bazdacii pe comp sa crape, dar na ca la asa retete nu vrea sa crape, porcu’.