Detectivi In Nutritie: Ce Ascund Etichetele? Grasimile Trans
articol scris de amainbucatarie.blogs blog amainbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Articol scris Loredana Stefan, CHHC, consilier reeducare alimentara.
Zilele trecute atentia mi-a fost atrasa de un citat: ”Am intalnit inamicul si inamicul suntem noi.”
Asa mi-a venit ideea acestui serial si articolul despre grasimile trans.
Caci majoritatea grasimilor trans pe care le consumam sunt inventia omului. Oricat de mult am incerca sa ne ascundem dupa deget, trebuie sa recunoastem ca ne facem rau cu buna stiinta, uneori ignorandu-ne sanatatea si informatia, pe care desi o cunoastem, alegem sa o ignoram.
La sfarsitul anilor 1800 un chimist a venit cu ideea de a testa hidrogenarea vaporilor. O decada mai tarziu, ideea lui a fost preluata de alt chimist, care a incercat hidrogenarea grasimilor vegetale. Si asa, incercare dupa incercare, a fost inventat produsul pe care noi azi il cunoastem sub numele de … margarina.
Si pentru ca acest nou produs pe o piata entuziasta oferea o alternativa ieftina la grasimile animale mai greu si mai scump de obtinut, cele trans au luat tot mai mare avant.
Care e smecheria cu grasimile trans?
Avantajul grasimilor trans este ca intarzie rancezirea uleiurilor vegetale din care e formata.
In plus, produsele, desi au multa grasime, nu au gust uleios.
Industria alimentara le foloseste pentru fragezirea aluaturilor si datorita perioadele lungi de pastrare. Fastfood-urile si multe restaurante le folosesc pentru produsele prajite
Motivul?
Grasimile trans pot fi refolosite, costa mai putin, profitul pentru producator e mai mare. O eticheta frumoasa, o caruta de bani pe promovare si investitia se recupereaza in timp cu varf si indesat. Nu de alta, dar aceste produse rezista pe raft intre 12-18 luni.
Elementar, nu-i asa, dragii mei Watson?
Ce sunt grasimile trans?
Rezumand lectia de chimie, putem spune ca unui ulei vegetal i se adauga o molecula de hidrogen si substanta trece printr-un proces de hidrogenare. Din stare lichida, devine solida, isi schimba textura si o data cu ea, o parte din proprietatile acelui ulei.
Rezultatul: un compus solid, stabil, cu termen foarte lung pana la expirare.
Teoretic toate bune si frumoase, practic – rezultatele lui asupra sanatatii noastre nu mai sunt nici bune si nici frumoase.
Exista si grasimi trans care apar in mod natural in lactatele integrale si carnea grasa a ierbivorelor rumegatoare insa proportia lor este extrem de mica, comparativ cu cantitatile pe care le gasim concentrate in produsele comerciale.
De ce nu sunt bune grasimile trans?
Grasimile trans sunt asociate cu afectiuni cardiace si diabet. Ele afecteaza si echilibrul colesterolului in sange. Mai multe, consumul indelungat de grasimi trans are rolul lui in aparitia obezitatii, accidentelor cerebrale, bolilor articulare si chiar a comportamentelor agresive.
Unde gasim grasimile trans?
Aici incepe munca voastra de detectivi in nutritie.
Grasimile trans pot fi detectate in: cartofii prajiti la fastfood, aluaturi si semipreparate congelate (inclusiv pizza), biscuiti (dulci si sarati), rulade, napolitane, blaturi de tort déjà coapte, supe la plic, popcorn de cinema, de microunde si prajituri “rapide” al caror proces tehnologic este: golesti praful din plicul 1, il amesteci cu praful din punga 2 si voila, ai o prajitura ce promite zambete, fericire si copii frumosi.
Cu totii stim ca nu-i chiar asa…
In general, pe etichete le gasim sub denumirea de: uleiuri vegetale hidrogenate, partial hidrogenate, grasimi trans sau margarina.
Cum ne ferim de grasimile trans?
Facem prajituri si cartofi si biscuiti si supa acasa: cu unt, nuci, uleiuri naturale, untura.
Sunt toate mai sanatoase decat cele trans. Folosite, evident, cu moderatie. E simplu. E nevoie doar de bunavointa, perseverenta si reeducare alimentara.
De dragul demonstratiei si a gustului bun, azi Ama face prajituri simple, dulci, pline de grasimi bune, care nu sunt gretoase, ci delicioase.
Prajitura cu nuci
Ingrediente: 1 mana de curmale uscate, 1 mana de nuci crude hidratate ( orice tip de nuci sau samburi ce va plac: nuci romanesti, migdale, caju, alune de padure, macadamia), 2 linguri de unt la temperatura camerei sau ulei de cocos, jumatate de cana de fulgi de ovaz neindulcit, susan si nuca de cocos( pentru décor).
Nucile se hidrateaza(se acopera cu apa si se lasa la inmuiat peste noapte). Curmalele se curata de sambure si se pulseaza in blender pana se obtine o pasta omogena. Se scoate pasta ce va tine loc de zahar intr-un recipient incapator. Nucile/samburii se scurg si intra in blender pana sunt faramicioase. Se adauga peste curmale. Se adauga restul ingredientelor ( mai putin cocosul) si se amesteca totul cu mana (sau manuta, daca micul/mica exploratoare e prin preajma). Apoi se formeaza bilute sau alte haiosenii (le puteti presa in forme de biscuit: stelute, floricele, inimioare etc.), se trec prin nuca de cocos si se dau la frigider pentru 2 ore.
Apoi se mananca.
Pofta buna, dragii mei!
Citeste toate articolele scrise de Loredana aici.