Detectivi In Nutritie - 1.poftele
articol scris de amainbucatarie.blogs blog amainbucatarie.blogspot.com
Daca iti place reteta prezentata da un like pe butonul din stanga
Articol scris Loredana Stefan, CHHC, consilier reeducare alimentara.
Domeniu larg, care ne bantuie pe toti.
Caci asta sunt de fapt, poftele: niste ganduri care nu ne dau pace si la gandul carora ne amortesc simturile, ne saliveaza gura si simtim ca TREBUIE sa cedam.
Ceea ce nu e neaparat nesanatos.
Parca in noi traiesc mai multe fiinte: sunt rebele, suntem cuminti, ne simtim vinovate sau ne abandonam tentatiilor. Corpul nostru in intelepciunea lui trimite mesaje la creier, care, in intelepciunea lui le transforma in ganduri despre alimente concrete.
Doar ca inteleptul nostru creier e mai smecher decat corpul - el e obisnuit sa obtina satisfactie imediata iar alimentele care incep sa ne bantuie sunt de cele mai multe ori cele mai la indemana, impachetate frumos si rezista de obicei chiar si apocalipsei.
STUDIU DE CAZ:
Poate ca ne scade glicemia si corpul face cerere: Domnule creier, prin prezenta solicit ceva glucoza pe care s-o transform in energie. Dl creier, ocupat sa administreze miliarde de procese simultan, leaga niste fire, dezleaga altele si puf! Iti vine un gand de …. Intrat in cofetarie, cand sunt 40 de grade afara, platit 1 savarina plus 1 amandina si 1 sticla de cola rece.
Peste 5-10 minute desi ai terminat de mancat, gura inca iti saliveaza ca unui bulldog, incepi sa fii pe de o parte sprintena, dar pe de alta parte ti se intorc bulele de cola din stomac, suficient de puternic, cat sa le observi desi vorbesti la telefon si conduci in acelasi timp si in cap, incep sa ti se invarta inca vreo 10 idei pe care, din pacate, nu reusesti sa le prinzi.
Le-ai avut si puf s-au dus….
In plus, desi ai baut suficient de mult lichid ti-e sete, ti-e somn si ai un gust acru in gura.
Ei, dragii mei detectivi, asta e semnul unei hiperglicemii temporare, cand insulina nu mai face fata cantititatii de zahar rafinat pe care am introdus-o in sistem.
Acel zahar rafinat s-a consumat instantaneu si ramanem cu aceeasi pofta neostoita, careia, daca ii dam curs, avem aceleasi senzatii.
Interesant, nu, dragii mei Watson?
Ne invartim in cerc… Cum rupem cercul?
Tot la domnul creier apelam si atunci cand el cere ZAHAAAAR, cedam dar facem o alegere sanatoasa: versiuni sanatoase ale prajiturilor care ne bantuie.
De exemplu:
Salata de morcovi cu mere, telina si nuci
Ingrediente: morcovi, telina, mere, nuci, ulei de masline, zeama de lamaie.
Se dau prin razatoare legumele, se amesteca cu dressing-ul din ulei de masline cu zeama de lamaie si sare.
Se presara nucile.
Zaharul din legume si fructe e va descompune in ritm mai incet, datorita fibrelor de care e insotit, vitaminele din legume se vor asimila datorita grasimilor din nuci si dressing, stomacul se va linisti, sangele va avea un nivel optim de zahar iar creierul tau va fi fericit.
Happy-end pentru toate eu-rile din tine.
Elementar, nu-i asa?….
Citeste toate articolele scrise de Loredana aici.
Citeste toate articolele scrise de Loredana aici.